Три български транспортни проекта ще се финансират с близо 154 млн. евро по Механизма за свързване на Европа

Три български транспортни проекта ще се финансират с близо 154 млн. евро по Механизма за свързване на Европа
БГНЕС
A A+ A++ A

Три български проекта са включени в списък със 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от близо 6,7 милиарда евро по Механизма за свързване на Европа (МСЕ). Благодарение на тази инвестиция се очаква да бъде привлечено допълнително публично и частно финансиране на обща стойност от 9,6 млрд. евро, съобщи пресслужбата на Еврокомисията.

От одобрените от Еврокомисията български поректи единият е за модернизация на жп участъкът от Костенец до Септември. Проектът е с препоръчителен бюджет от близо 151, 519 млн. евро.

Вторият наш проект в списъка е за довършване на Речната информационна система в българската част на Дунав (RIS - River Information Services), като е осигурено финансиране за 326 400 евро.

Одобрено е и участието на страната ни в програмата SESAR Single European Sky ATM Research за единно европейскоранство, като е осигурено финансиране за 2, 175 млн. евро.

Избраните проекти ще допринесат за цифровизацията и декарбонизацията на транспорта, в съответствие с по-широката политическа програма на Комисията. Държавите членки, отговарящи на условията на Кохезионния фонд, получиха почти 85 % от финансирането, което ще помогне за преодоляване на инфраструктурните различия в целия ЕС. Сред тях е България заедно с Хърватия, Кипър, Чешката република, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Словения.

Избраните проекти в списъка са предимно за обекти, които са част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). След старта през ноември 2015 г. по втората покана за предложения по МСЕ бяха получени 406 предложения за проекти, отговарящи на условията, обясниха от ЕК. Поисканото финансиране от ЕС в размер на 12,49 млрд. евро доста надвишаваше наличните средства. Това даде възможност на Комисията да избере проектите с най-голяма европейска добавена стойност, като в същото време гарантира балансирано разпределение от гледна точка на местоположението и видовете транспорт. 5,6 млрд. евро бяха заделени за държавите членки, отговарящи на условията на Кохезионния фонд.

Приносът към осъществяването на други приоритети на Комисията, например енергийния съюз или цифровия единен пазар, също бе взет предвид по време на подбора. Финансовото участие на ЕС е под формата на безвъзмездни средства, с които в зависимост от вида на проектите ще се финансират между 20% и 50 % от допустимите разходи по тях. По отношение на проектите, внесени по поканата на Кохезионния фонд, максималното съфинансиране може да достигне до 85 % от допустимите разходи

#проекти #финансиране #Механизма за свързване на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници