ЕС удължи санкциите срещу Крим с една година

ЕС удължи санкциите срещу Крим с една година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС удължи с една година забраната за бизнес сделки с анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим, предаде "Ройтерс".

Санкциите, които сега ще действат поне до 23 юни 2017 г., забраняват вноса на продукти от Крим, инвестирането там, сътрудничеството в областта на туризма и износа на някои продукти и услуги до полуострова.

Очаква се в рамките на десетина дни ЕС да удължи до края на 2016 г. действието на по-широките икономически санкции срещу Русия заради участието й в конфликта в Украйна.

След анексирането на Крим, проруски бунтовници започнаха въоръжени действия срещу правителството в Киев в източната част на Украйна. От началото на конфликта над 9000 души са изгубили живота си.

Вчера председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се срещна с руския президент Владимир Путин в рамките на международен икономически форум в Санкт Петербург. Визитата му предизвика много критики, особено сред балтийските страни, според които това посещение изпраща сигнал на Кремъл за смекчаване на тона в Брюксел. Говорител на Юнкер обясни, че визитата в Санкт Петербург няма да повлияе на решението за продължаване на санкциите срещу Москва, което европейските лидери се очаква да вземат на срещата на върха на 28-29 юни.

Някои от страните членки като Италия, Гърция (където Владимир Путин беше на посещение в края на май) и Унгария не подкрепят санкциите срещу Кремъл, докато САЩ настояват, че те трябва да останат до пълното изпълнение на минските договорености. Франция и Германия също искат да избегнат по-нататъшно изостряне с Москва, която е основният доставчик на енергия за Европа.

 

#ЕС #санкции #Русия #Крим #Жан-Клод Юнкер #Владимир Путин #Москва #отношения #Санкт Петербург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници