Опасни жеги: Обявиха оранжев код за 11 области в страната

Опасни жеги: Обявиха оранжев код за 11 области в страната
БГНЕС
A A+ A++ A

За събота, 18 юни, е обявен оранжев код за високи температури в 11 области в страната.

Опасно високи ще са градусите в областите Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Благоевград. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса.

Оранжев код означава, че се прогнозират опасни метеорологични явления. Хората трябва да са внимателни, да следят прогнозите за времето и да следват съветите на властите, посочват от НИМХ-БАН.

Жълт код за високи температури за събота е обявен във всички останали области в страната.

Там очакваните температури са между 35 и 38 градуса - в Западна България, 32-35 градуса - в Източна България и Смолян. По-ниски ще са температурите по Черноморското крайбрежие.

Специалистите съветват в горещините да се пие повече вода. Важно е да се приема достатъчно от нея, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят.

Препоръчително е също да се пие айрян с малко сол, която задържа вадота в организма. Соковете също са напитки, които можем да предпочетем в жегата.

Посягането към алкохола е лоша идея. Бирата също не е подходяща за топлото време през деня, нека я оставим за по-вечерните часове. Газираните и студените напитки не са препоръчителни.

В жегите е добре храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, без тлъсти меса и пикантни храни.  За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове, от белтъчните храни се перпоръчват риба, морски дарове, сирене.

Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя е стресова за организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири - шест градуса. Помещенията е хубаво да са по-проветриви.

Хубаво би било в най-топлите часове на деня да не прекарваме много време навън. В жегите е добре да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото, по възможност да са от естествени материи, както и да са със светли цветове. Добре е на главата, когато се излагаме на слънце, да има шапка, която да ни предпазва, а не трябва да забравяме слънцезащитния крем, както и да хидратираме кожата си.

#високи температури #оранжев код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »