''Лекари без граници'' отказа европейско финансиране след сделката с Турция

''Лекари без граници'' отказа европейско финансиране след сделката с Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Неправителствената организация "Лекари без граници" заяви, че няма да иска европейско финансиране на дейността си, в знак на протест срещу споразумението на ЕС за спиране на миграционния и бежански поток през Турция, предаде Ройтерс.

"Сегашното споразумение ЕС-Турция е най-новата от дълга поредица мерки, които наистина противоречат на принципите за осигуряване на възможност да бъдат подпомагани хората в остра нужда", каза генералният секретар на организацията "Лекари без граници" Жером Оберайт пред Ройтерс. "Това поставя под риск самата идея на бежанския статут".

"Лекари без граници няма да приемат финансиране от институции и правителства, чиято политика причинява толкова вреди", каза Оберайт, цитиран от ДПА.

Въпреки че европейските правителства обявиха споразумението за размяна на бежанци за успех, организацията твърди, че то е принудило 8000 мигранти да стоят в Гърция.

Въпреки че 92 процента от дейностите й се покриват от частно финансиране, организацията е получила около 60 милиона евро от ЕС и неговите държави членки за миналата година, отбелязва ДПА.

Европейската комисия потвърди, че е била уведомена за решението на "Лекари без граници". Говорител на комисията заяви, че този протест няма да се отрази върху приложението на споразумението с Анкара.

Споразумението включва осигуряването на три милиарда евро за хуманитарни проекти, свързани с подслонените в Турция сирийски бежанци. Миналата година "Лекари без граници" са получили един процент от общия хуманитарен бюджет на ЕС, отбеляза говорителят.

#ЕС #Турция #финансиране #бежански поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници