По-мирен ли е светът в третото си ядрено столетие?

По-мирен ли е светът в третото си ядрено столетие?
БГНЕС
A A+ A++ A

Четири тежки бомбардировача с голям обсег на действие излитат от летище в югозападна Русия. Има по четири мощни двигателя на всяка машина. В случай на война те ще хвърлят ядрени бомби далече навътре в територията на противника, но в мирно време преди година те се отправиха на запад. Самолетите Ту-95Н отначало летят към Северния Ледовит океан, там се презареждат във въздуха. След това два бомбардировача се отправят на югозапад и летят над Северно море – в района е разположения резерв на противовъздушната отбрана на НАТО. По-късно представители на НАТО говорят за „ядрена заплаха“. Членовете на алианса се срещат на извънредно заседание. Тема са не само руската провокация, но и изпитанията на нова руска крилата ракета, която може да носи ядрена бойна глава.

Обезпокоена ли е НАТО от руското ядрено оръжие? Прилича на нова студена война. Но известни изследователи предупреждават срещу ядрените оръжия. По данни на шведския Институт за изследване на световните проблеми (Sipri) в близките 30 г. Съедидените щати искат да похарчат близо 1 трилион долара за своя ядрен арсенал.

Но преди почти седем години , в Прага, президентът на САЩ Барак Обама агитираше за свят без ядрени оръжия. През април 2009 г. той произнесе голяма реч, която предизвика фурор: „Съществуването на хиляди едини ядрено оръжие е най-опасното наследство от студената война“, каза тогава Обама. „И хиляди единици от тези оръжия продължават да съществуват. Странен обрат в историята: опасността от глобална ядрена война е намаляла, но рискът от нападение с употреба на ядрено оръжие се е увеличила. Такова оръжие се разработва в няколко държави, изпитанията продължават, търговията на ерния пазар на ядрени материали процъфтява. Разпространяват се технологии за създаването на бомби.“

Обама обеща, че неговата страна ще предприеме конкретни стъпки за съкращаване количеството на ядреното оръжие.

Какво стана от тогава до сега? „Не особено много“, казват тези, които поддържат президента на САЩ. „Абсолютно нищо“, е мнението на критиците и обвиняват за това „лидера на западния свят“. Ясно е едно: количеството ядрено оръжие малко едва-едва се е съкратило, някои ядрени държави разработват по-смъртоносни взривни устройства, а супердържавите модернизират своите арсенали. Това показват публикуваните от Sipri данни.

Според тази информация към началото на тази година с ядрено оръжие разполагат девет държави: САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея. Иран също не един път е обвиняван в разработване на собствена програма за създаване на ядрено оръжие. Общото количество ядрени бойни глави в света е 15 395, миналата година от Sipri съобщиха за 15 850.

В разгара на студената война налице бяха 70 000 ядрени бойни глави, поради което тяхното съкращаване може да бъде наречено съществено. Но съществуващият арсенал както и преди е достатъчен за унищожаването на света. Някои страни работят за създаването на още по-смъртоносни ядрени технологии. Нито една ядрена държава не е готова да се откаже от своите оръжия за масово унищожение – в това число и САЩ под управлението на Обама.

Азия увеличава арсенала си

В Азия няколко държави увеличават ядреното си въоръжение. Ядрената програма на северна корея безпокои целия свят. Китай също модернизира своя арсенал. Тъй като САЩ обявиха, че разработват нови видове ядрено оръжие и модернизират старите бойни глави, правителството в Пекин също може да отделя огромни суми за своите въоръжени сили. Освен това Китай смята Индия за конкурент в региона.

Индия от 1974 г. също разполага със значителен ядрен арсенал. Правителството в Ню Делхи вижда потенциална заплаха не само в Китай, но и в Пакистан. Двете държавни вече са водили четири войни една срещу друга. През 1998 г. двете страни извършиха ядрени опити, които сложиха край на всякакви съмнения по отношение на ядрения им статут. От тогава държавите трупат въоръжение.

Макар арсеналите в Азия постоянно да нарастват, САЩ и Русия както и преди контролират 93% от всичкото ядрено оръжие. Преди шест години те сключиха новия договор за съкращение и неразпространение на ядрено оръжие (новия договор START). Съгласно него трябва да се съкращава броят на стратегическите бойни глави. Нито една от държавите досега не е постигнала значителен напредък по въпроса за съкращаване на ядреното оръжие, установиха от Sipri. Освен това САЩ и Русия осъществяват скъпа и обширна модернизация на своите бойни глави, ракети и производство. До 2024 г. САЩ искат да инвестират в ядрено оръжие още около 350 млрд. долара.

САЩ модернизират ядрено оръжие, Русия реагира

Съединените щати модернизират старото си ядрено оръжие, например бомбата със свободно падане B61. След модернизирането бомбите ще се наричат B61-12, ще бъдат далече по-точни от предшествениците си.Освен това въоръжените сили на САЩ разработват ново поколение междуконтинентални балистични ракети. До 2028 г. те трябва да заменят старите Minuteman III. Освен това американските отбранителни компании работят върху създаването на нова атомна подводница, която трябва да влезе на въоръжение през 20131 г. На нея ще има ядрени ракети. Също така във флота скоро трябва да влезе на въроръжение новият бомбардировач с голям обсег на действие В021. Нова крилата ракета (ракета с голям обсег на действие) е в процес на проектиране. „Амбициозният план на САЩ за модернизиране, представен от администрацията на Обама, много се различава от речта на президента за съкращаване на ядрените въоръжения и тяхната роля в стратегията на националната сигурност на САЩ“, каза Ханс Кристенсен, съавтор на доклана на Sipri.

Свят без ядрено оръжие: след края на студената война тази перспектива никога не е била по-далеч, отколкото сега. Също и поради това, че Русия усеща натиск поради модернизацията на американските ядрени оръжия. Правителството в Москва особено се безпокои от новата система за противоракетна отбрана на НАТО, разположена в Източна Европа (неотдавна в Румъния, в близко време и в Полша). Русия смята това за провокация.

И сега руското ръководство отново разиграва ядрената карта. „Прелитане на ядрени бомбарсдировачи и симулиране нападение срещу Швеция и Полша с използване на ядрено оръжие. Така Русия обозначава своите предполагаеми сфери на влияние и изпраща еднозначен сигнал-заплаха към НАТО“, каза Карл-Хайнц Камп, президент на Федералната академия по политика на сигурността, в коментар ца в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Той говори за третия ядрен век, който започна след възникването на напрежение между Изтока и Запада. Барак Обама обеща да направи света по-безопасен и да намали количеството на ядреното оръжие. Но това обещание остава неизпълнено.



#ядрено оръжие #САЩ #Русия #Азия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"