"Лекари без граници" спира да приема пари от ЕС заради споразумението с Турция

"Лекари без граници" спира да приема пари от ЕС заради споразумението с Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хуманитарната организация "Лекари без граници" обяви, че повече няма да приема финансиране от ЕС в знака на протест заради сделката на Брюксел с Турция за ограничаване на бежанския поток, предаде "Ройтерс".

Според клаузите на подписаното през март споразумение Анкара се съгласи да приема обратно нелегални имигранти от гръцките острови в замяна на финансова и помощ и обещание за ускоряване на преговорите за членство в ЕС. Така блокът се надява да ограничи мигрантската вълна, след като през 2015 г. над 1 милион бежанци и имигранти потърсиха убежище на Стария континент.

Жером Оберрайт, генерален секретар по международната дейност на "Лекари без граници", обясни, че споразумението е в разрез с основните принципи за оказване на помощ на хора, изпаднали в беда. По думите му след това решение организацията ще загуби 37 млн.евро от страните членки на ЕС и още 19 млн.евро финансиране от европейските институции.

На първо време "Лекари без граници" ще компенсира загубите чрез фонда за извънредни случаи.

"Важно е да видим истински действия, а не политическия футбол, който ни предлагат. Поведението на Европа към бежанците е срамно", смята Оберрайт.

Според него споразумението с Турция не допринася с нищо за разрешаване на пропуските в политиката на ЕС, а просто измества проблема извън блока.

Освен това, по думите на Оберрайт, сделката може да предизвика лавинообразен ефект и да накара и други страни да не изпълняват задълженията си. "Споразумението с Турция определено носи послание, че полагането на грижи за хората, принудени да напуснат домовете си, е въпрос на избор, а не на задължение".

Според "Лекари без граници" в момента ЕС преговаря с още 16 страни за постигане на подобно споразумение, включително Еритрея, Сомалия, Судан и Афганистан – четири пот държавите, откъдето идват най-много бежанци и имигранти. "Това означава, че хората може да останат в зони на конфликти, където са заплашени от преследване и насилие".

Наскоро Кения посочи споразумението с Турция като оправдание за затварянето на най-големия бежански лагер в света, който се намира на нейна територия. От "Лекари без граници" се боят, че това може да означава изпращането на над 300 000 души обратно в Сомалия, където още се водят военни действия.

92% от финансирането на "Лекари без граници" идва от частни дарения.

 

#Лекари без граница #хуманитарна организация #Сомалия #споразумение #Турция #ЕС #сделка #Брюксел #бежански поток #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"