И румънският образователен министър обвинен в плагиатство

И румънският образователен министър обвинен в плагиатство
Скандалът с обвиненията срещу Йоан Манг доби международни размери, след като румънски ежедневници публикуваха имейлите с обвиненията на учените. Снимка: Mediafax
A A+ A++ A

Обединена група от учени от Япония, Израел и Тайван обвини румънския министър на образованието Йоан Манг, че си е присвоил голяма част от тяхно изследване в сферата на информационните технологии.

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта се е обърнал към Академията на науките в страната „да сформира подходящ екип от специалисти, който да анализира възможно най-бързо обвиненията, отправени към Йоан Манг“.

„Ако тези обвинения се окажат верни, министърът ще си отиде“, е заявил Виктор Понта, предаде bTV, като се позова на АФП.

Скандалът с обвиненията срещу Йоан Манг доби международни размери, след като румънски ежедневници публикуваха имейлите с обвиненията на учените.

Агенция „Хотнюз“ публикува електронно писмо от тайванския изследовател Чу Хсин Лин от Университета Тунгай, който твърди, че „голяма част“ от работата на Йоан Манг е „преписана от общия труд“ – негов и на други учени.

Обвиненията са били потвърдени от японския специалист по информационни технологии Такеши Шимояма и от декана на Факултета по компютърни науки към института „Технион“ в Хайфа Ели Бихам.

Йоан Манг беше вторият избор за министър на образованието в кабинета на социалиста Виктор Понта, след като предшественичката му също бе обвинена в плагиатство.

Подобни обвинения в последно време костваха постовете на президента на Унгария Пал Шмит и на германския министър на отбраната Теодор зу Гутенберг, припомнят наблюдатели.

#Япония #Израел #Тайван #Йоан Манг #министър на образованието #Румъния #Виктор Понта #министър-председател #Хайфа #Пал Шмит #президент #Унгария #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"