Противниците на АЕЦ "Белене" сега трябва да платят компенсациите, смята Калфин

Противниците на АЕЦ "Белене" сега трябва да платят компенсациите, смята Калфин
A A+ A++ A

Реакторът в АЕЦ "Белене", заради чието спряно строителство Русия осъди България в Арбитражният съд в Женева, трябва да бъде построен, смята зам.-председателят на партия АБВ и бивш социален министър Ивайло Калфин. 

"Всички тези, които бяха против строителството на АЕЦ "Белене", включително с тоя реактор, аз мисля, че трябва тях да ги обложат с данъци и те да платят тези пари", смята той. Според него в проекта вече са вложени милиарди левове на българските данъкоплатци и няма друг, по-евтин вариант.

"Със задоволство разбирам, че има правителство, което се радва, че ни били осъдили за милиард и нещо", каза още зам.-председателят на АБВ. По думите му вина за спирането на проекта имат и първото правителство на Бойко Борисов, и кабинетът "Орешарски".

"И предишното правителство на ГЕРБ, което с парламентарно решение спря проекта, и правителството на Орешарски, което не направи нищо, за да продължи тази процедура - нищо, даже я утежни, направиха така, че България да плаща допълнително един милиард и нещо, без да има нищо. Аз по-голяма идиотщина не съм виждал в една държавна политика", заяви той.

Калфин допълни, че става дума за реактор от най-ново поколение, че Русия строи по цял свят и попита какво търсят български делегации в Китай да договарят ядрен реактор. По думите му е възможно и реакторът да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй", но за тази възможност трябва да се произнесат експертите.

Зам.-председателят на АБВ коментира и темата около т.нар. общ флот в Черно море, като заяви, че "това е доста безпомощно и объркано поведение от страна на държавните лидери и основно на президента", който по думите му бил сменил своята позиция.

#Ивайло Калфин #АЕЦ #Белене #АБВ #Бойко Борисов #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »