Еврогрупата одобри спасителния транш за Гърция

Еврогрупата одобри спасителния транш за Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната се съгласиха да отключат спасителен транш от 7,5 милиарда евро за гръцката икономика. "Това е добре дошла глътка въздух са гръцката икономика", заяви еврокомисарят Пиер Московиси, след срещата на 19-те финансови министри на страните от валутния съюз. Те се срещнаха в Люксембург и официално отключиха транша, който ще позволи на Атина да си плати вноските по свое задължение към Европейската централна банка.

Техническият превод ще бъде одобрен в петък, а парите трябва да са налични в гръцката хазна през следващата седмица.

Министрите стигнаха до принципно одобрение на новия транш към Атина още миналия месец, след като одобриха извършените от правителството на СИРИЗА реформи.

Плащането е част от третия пакет спасителни средства от международни кредитори, с размер 86 милиарда евро, който беше договорен миналия юли.

За да получи транша кабинетът на Алексис Ципрас и парламентът в Атина трябваше да въведат искани от кредиторите реформи, включително възобновяване на прекъснати приватизационни процеси и промени в пенсионната система. Мерките доведоха до нова вълна на протести в Гърция от началото на тази година.

През януари м.г. крайнолявото движение СИРИЗА дойде на власт с обещания за край на политиката на бюджетни ограничения и излизане от дълговата спирала.

#финансови министри #еврозона #Гърция #транш #СИРИЗА #реформи #Алексис Ципрас #Атина #власт #дългова спирала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »