ДАНС е спипала 11 джихадисти у нас през миналата година

ДАНС е спипала 11 джихадисти у нас през миналата година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Родното контраразузнаване е спипало за една година 11 джихадисти на път от Западна Европа към Сирия. Всички те са минали транзит през нашата територия през 2015 г.

По данни на службите, въпреки официалното затваряне на тъй наречения "Балкански път" на мигрантите, той продължава да действа, но в по-свит мащаб. Информациите сочат, че на ден през него минават по около 400 нелегални мигранти. Те навлизат през Македония, която в момента е най-слабото звено в цялата брънка от балкански държави, и се насочват към Западните Балкани, предимно в Босна и Херцеговина, където пък има най-много джихадисти.

Активизирането на агентите намира израз и в повишаването с 50% на информациите, подавани на партньорски служби, през 2015 г.

В същото време спецагенцията страда от липса на специалисти - на първо място експерти по киберсигурност, анализатори с IT насоченост.

Недостигът на такива кадри е заради факта, че няма как родното ФБР да се конкурира с частния сектор и да предложи атрактивните заплати, които получават най-добрите компютърни спецове.

По-рано комисията за спецслужбите в парламента прие класифицирания доклад за работата на ДАНС за миналата година, който е изпратен днес и на Министерския съвет. Очаква се до ден-два да бъде качен на страницата на ДАНС. В частта, която е публична и засяга финансовия отчет на спецагенцията, се посочва, че контраразузнаването ни е разполагало с около 99 млн. бюджет за миналата година, от който е похарчило не повече от 97%.

По-голямата част от бюджета отива за заплати на агентите - 85,5 млн. Затова пък ДАНС има и собствени приходи в размер на 280 874 лв., събрани от глоби, натрупани от прилагането на мерките срещу пране на пари и по защита на класифицираната информация. 819 486 лв. е похарчила ДАНС за придобиване на дълготрайни активи, като имоти и компютри, а капиталовите разходи възлизат на 3,6 млн.

 

#ДАНС #джихадисти #контраразузнаване #киберсигурност #експерти #Парламент #спецслужби #Министерски съвет #пране на пари #класифицирана информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"