Анкара блокирала мисията на НАТО за мигрантите в Егейско море

Анкара блокирала мисията на НАТО за мигрантите в Егейско море
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докато САЩ, Германия и Великобритания настояват за се разшири мисията на НАТО срещу трафикантите на хора в Егейско море, Турция се опитва изцяло да я прекрати. Това съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки западни дипломатически източници в Анкара.

В текста, който бе разпространен от "Дау Джоунс" се казва, че спорът е започнал, когато се появила инициативата патрулните кораби да действат на юг от сегашната си зона и да се появят край островите Кос и Самос. Според Анкара това са демилитаризирани зони, а и вниманието на НАТО трябвало сега да е съсредоточено върху събитията в Черно море.

Турски представители заявили на партньорите си, че би трябвало мисията да бъде приключена още през юли, защото за 4 месеца е постингала целите си и трафикът на мигранти към Гърция рязко е намалял. По данни на ООН от 6800 души на ден през октомври мигрантите са намалели сега до 40.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос каза, че Анкара иска флотилията да се оттегли след срещата на НАТО на върха във Варшава на 8-9 юли.

"Смятаме, че би било по-полезно и продуктивно НАТО да използва ограничените си военни възможности за основната си задача – защита на страните членки", казва Берат Чонкар, турският представител в Парламентарната асамблея на НАТО. Турция и Румъния са основни инициатори за създаване на подсилена военноморска група в Черно море, която да възпира разрастващото се руско присъствие. В края на април президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви на генералният секретар Йенс Столтенберг, че "незабележимо, Черно море практически се превръща в руско езеро".

Но след срещата на министрите на отбраната на алианса в сряда Столтенберг каза, че флотилията има ефект, възпира трафиканти и имигранти и помага на бреговата охрана на Гърция и Турция. Същия ден САЩ обявиха, че техния кораб USNS Grapple, изпълняващ граждански мисии за тиловите части на военноморски флот, ще се присъедини към мисията.

 

#САЩ #Великобратания #трафиканти на хора #Средиземно море #НАТО #мисия #Турция #ООН #Анкара #Военноморски флот #Йенс Столтенберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »