ДАНС е разследвала турския гражданин, обвинен за ремонта на джамията в Силистра

ДАНС е разследвала турския гражданин, обвинен за ремонта на джамията в Силистра
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е разследвала турския гражданин Али Ялчъндаг, който беше обвинен, че ремонтира фасадата на джамия - паметник на културата в Силистра без надлежно разрешение за това. ДАНС проучвала Ялчъндаг, чиято цел била джамията да стане действаща, твърдят източници от разследването.

До края на седмицата прокуратурата ще внесе втори обвинителен акт срещу турския гражданин. Според източниците второто обвинение ще бъде за ремонт вътре в сградата.

В понеделник държавното обвинение съобщи, че изправя на съд турски гражданин заради противозаконен ремонт на художествения и архитектурен паметник на културата от национално значение Куршумлу джамия в Силистра. Според обвинението Ялчъндаг е наредил без надлежно разрешение ремонт на фасадата, което е престъпление според Наказателния кодекс.

Новото обвинение ще бъде заради ремонт вътре в сградата, направен от неспециалисти, при който били замазани фрески. Джамията е обявена за паметник на културата още през 1979 г., а от 1983 г. е със статут и на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност.

На разследването са повлияли и други подобни случаи като този в Разград от миналата година, когато прокуратурата повдигна обвинение за ремонт, извършен в джамията "Макбул Ибрахим паша". Ремонтът се състоеше в заливане с бетон пода на сградата, която е паметник на културата с национално значение, и вследствие на това бяха унищожени културни пластове от късно желязната епоха и късната античност.

От министерството на културата съобщиха, че е направена проверка на 17 декември 2015 г., която е завършила с констативен протокол за установено нарушение - нерегламентиран ремонт. Министерството е получило сигнал от областната дирекция на МВР в града и след проверката е сезирало прокуратурата. 

Според разследващите Ялчъндаг няма разрешение за ремонта, няма и решение за това джамията да бъде действаща. От Главното мюфтийство казаха, че не са запознати със случая. Джамията - паметник на културата, е собственост на едно от мюсюлманските настоятелства в Районното мюфтийство в Силистра, казаха от общината. Когато собственикът вземе решение, че трябва да се извършва ремонт, му е необходимо съгласуване, не разрешение, обясниха от там. От вида на ремонта зависи от коя институция е необходимо съгласуване - НИНКН, Министерството на културата или др.

 

#разследване #ДАНС #турски гражданин #прокуратура #джамия #Куршум джамия #Силистра #Министерство на културата #паметник на културата #Разград #мюфтийство #община #разрешение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »