"Лукойл" обмисля продажба на свои активи в Европа, включително и в България

"Лукойл" обмисля продажба на свои активи в Европа, включително и в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов заяви в интервю за РБК, че компанията обмисля продажбата на свои активи в Европа. По думите му активите могат да се продават на части, изцяло или в отделна компания след привличането на инвеститори.

"Това са активи, които вече не са от стратегически интерес за нас. Сега се фокусираме основно върху проучването и разработването на газови и нефтени находища през следващите години. Това може да ни подтикне да вземем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще", посочва Алекперов.

През 2014 г. компанията продаде част от своя бизнес на дребно в Източна Европа – 44 бензиностанции в Чехия, 75 в Унгария и 19 в Словакия. 

Компанията има 4 основни рафинерии в Европа – в България, Румъния, Холандия и Италия.

В Румъния "Лукойл" има проблеми с правоохранителните органи от октомври 2014 г. Тогава няколко офиса на компанията в Плоещ, включително този на рафинерията "Петротел" бяха обискирани и за няколко дни се наложи дружеството да спре работа.

През юли 2015 г. румънските власти замразиха активи на дъщерна на "Лукойл" компания на стойност млрд. Причината бе започнало производство за пране на пари и укриване на данъци от пет местни сътрудници на "Лукойл". Според разследването концернът е ощетил страната с 0 млн. за периода 2012-2013 г. "Лукойл" отрече обвиненията и обжалва запорирането на имуществото. Тази година съдът върна на прокуратурата материалите по делото за доразглеждане.

Също днес "Лукойл" обяви, че се изтегля и от Саудитска Арабия. През 2004 г. концернът сключи договор за срок от 40 години с кралството за сондиране и разработване на евентуални находища на природен газ в източния регион, близо до най-голямото нефтено находище в света - Гавар.

За изпълнението на проекта бе създадено съвместно дружество с държавната петролна компания Saudi Aramco, в което 80% от акциите бяха собственост на "Лукойл", а останалите - на Саудитска Арабия.

Разходите на "Лукойл" за проучване в кралството се оценяват на 5 млн.

#Вагит Алекперов #продажба #активи #Лукойл #бензиностанции #рафинерии #Румъния #България #Холандия #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници