ЦРУ: "Ислямска държава" изпраща множество бойци на Запад за нови терористични атаки!

ЦРУ: "Ислямска държава" изпраща множество бойци на Запад за нови терористични атаки!
Джон Бренан / БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава”(ИД) се адаптира към действията на западната коалиция и продължава да печели от продажбата на нефт, заявява в изказването си пред сенатската комисия по разузнаването Джон Бренън. Текстът на изложението на ръководителя на ЦРУ беше разпространен предварително от администрацията на комитета.

Бренън посочва, че въздушните удари са нанесли щети на финансирането на ислямистите и сега им се налага да съкращават разходи и да преразпределят средства. „Ислямска държава” обаче се нагажда към действията на коалицията и продължава да получава десетки милиони долари месечно, на първо място от облагане с данъци на контролираните територии и от продажбата на нефт”, подчертава Бренън.

Директорът на ЦРУ отчита, че „за съжаление, независимо от целия напредък на бойното поле и в икономическата сфера, усилията ни не отслабиха възможностите на групировката да извършва терористични актове и да действа по целия свят”. Ръководителят на американското разузнавателно ведомство изтъква, че на терористите са нужни „незначителни ресурси” и за да бъде отслабена „Ислямска държава” трябва тя да бъде изтласквана от нови територии, да бъде лишавана от източници на доход и да бъде съкратен броят на бойците й.

Преди това, по време на слушанията в Конгреса зам.-министърът на финансите Даниел Гласър, който отговаря за борбата срещу финансирането на тероризма, съобщи, че доходите на „Ислямска държава” през 2015 година са били около 1 милиард долара, половината от които са от търговия с нефт. Гласър посочи, че „350 милиона долара годишно „ИД” получава от облагането на местното население с данъци и от финансова и търговска дейност в контролираните територии”.

В изложението си директорът на ЦРУ акцентира върху обстоятелството, че „ИД” разполага с достатъчно диверсанти, които може да бъдат прехвърлени в западни държави. „ИД” разполага с голям контингент бойци от западни държави, които потенциално могат да бъдат използвани за извършване на терористични актове на Запад”, предупреждава Бренън. Той предполага, че ислямистки бойци вече са започнали работа по това направление и могат да използват потоците бежанци от Близкия изток към Европа.

Бренан откроява клона на „ИД” в Либия като един от най-добре организираните и опасните. Същевременно, по оценки на ЦРУ, поделението на „ИД” в Синай е станало „най-активната терористична групировка в Египет”. Бренън нарича „ИД” „опасен враг”, но отчита и напредъка на оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция. Директорът на ЦРУ е на мнение, че „групировката е още далеч от целите, които си постави при обявяването на халифат преди две години”

#Джон Бренан #ЦРУ #"Ислямска държава"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"