Парламентът не одобри закриването на комисията по досиетата

Парламентът не одобри закриването на комисията по досиетата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешната комисия не подкрепи законопроект на Атанас Мерджанов (БСП) и група народни представители за закриване на Комисията по досиетата. С четири гласа "за" (БСП и АБВ), един "въздържал се" и десет "против" парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли Законопроектa за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се иска отмяна на Закона за досиетата.

Предложението на социалистите, което те лансират от години, е архивът на Комисията по досиетата да се прехвърли в нова структура – Институт за националната памет. Предвижда се този институт също да прави проверка за чисто ДС минало, но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван.

Идеята е партии и коалиции, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да могат да искат предварителна проверка по отношение на кандидати за изборни длъжности и предстоящи назначения на хора на публични длъжности. Професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения също ще могат да искат проверка за своите членове.

Институтът за национална памет да се ръководи от председател, който се избира от парламента по предложение на правителството за срок от 5 години, е идеята на проекта, внесен от Мерджанов.

Той предвижда при наличието на т.нар. "картонче" с имена или псевдоним, то да не се приема като доказателство за принадлежност към бившата Държавна сигурност, ако липсват други документи.

Според Красимир Янков от БСП Комисията по досиетата, освен че "шантажира обществото", нейната работа се приема като не толкова добросъвестна. По думите му Комисията по досиетата пречи на МВР и ДАНС да работят с традиционни за разследването методи, като използване на секретни сътрудници и агентура, под страх от вероятност в бъдеще да бъдат тормозени или изнудвани те или техни близки.

#Комисия по досиетата #народни представители #Атанас Мерджанов #ДС #БСП #ГЕРБ #принадлежност #законопроект #Държавна сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"