НАТО засилва присъствието си в Афганистан и Ирак

НАТО засилва присъствието си в Афганистан и Ирак
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По време на срещата на върха на НАТО следващия месец във Варшава се очаква да бъде постигнато съгласие за запазването на военните бази в Афганистан, което ще позволи на САЩ да не изтеглят войските си от страната, съобщава „Ройтерс” след края на двудневната среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.

Американският президент Барак Обама планира да намали броя на американските войски в Афганистан от приблизително 9 800 до 5 500 души преди края на мандата си в началото на следваща година, въпреки призивите на военните да не предприема подобни действия заради възобновената активност на талибаните в региона.

Съюзниците от НАТО също показват желание да останат, а британският министър на отбраната Майкъл Фалън подчерта, че "сега не е моментът да напуснем Афганистан“.

Днес решихме, че сме готови да подкрепим допълнително обучението на иракските сили за сигурност, уточни шефът на НАТО.

В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че Русия и НАТО имат взаимно желание за свикването на ново заседание на двустранния съвет, дори преди срещата на държавните и правителствените ръководители от пакта във Варшава през юли. По думите му, НАТО и Москва уточняват подробностите за такава среща.

#НАТО #Йенс Столтенберг #присъствие #Ирак #Афганистан #войски #САЩ #съюзници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »