380 млн. евро преки инвестиции за първите три месеца на 2016 г.

380 млн. евро преки инвестиции за първите три месеца на 2016 г.
sxc.hu
A A+ A++ A

За първите 3 месеца на годината, по предварителни данни, постигаме преки чуждестранни инвестиции в размер на около 380 млн. евро, което е около 70% от постигнатото за същия период на 2015 г. Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Той обясни разминаването на данните за чуждестранните инвестиции у нас, оповестени от Министерството на икономиката и от БНБ, с различните методики и със сезонни разлики.

По повод предстоящата конференция „Привличане на инвестиции - Размисли и стратегии за България в растеж" Стамен Янев посочи, че целта е да се разшири партньорската мрежа чрез подписване на меморандум за сътрудничество с Конфиндустрия и да бъдат привлечени повече инвеститори от Италия. По думите на Янев, ръководената от него Агенция планира да сертифицира двойно повече инвестиционни проекти, отколкото миналата година.

„За нас фокус представлява индустрията, като цяло, и най-вече автомобилостроенето. 8 от 10 автомобила в Европа имат произведени части в България. Моето голямо желание е скоро да имаме истински автомобилен производител, който произвежда в България", подчерта Янев. Той обясни обясни, че Агенцията отчита засилен интерес към Северна България след като е била дадена възможност за освобождаване от данъци, ако печалбата се реинвестира в район с висока безработица.

Стамен Янев ще бъде в състава на делегацията, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където ще присъстват и много големи международни компании: „Надяваме се по всякакъв начин да засилим интереса към България като добра дестинация за инвестиции и иновации. Подходящото ѝ място е на лидер в региона със своите възможности."

 

#чуждестранни инвестиции #Стамен Янев #Божидар Лукарски #Санкт Петербург #индустрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай