Централната банка на Гърция очаква икономиката на страната да се свие с 0,3% през 2016-а година

Централната банка на Гърция очаква икономиката на страната да се свие с 0,3% през 2016-а година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката централна банка призова правителството на левицата да осъществи реформите, договорени по третата спасителна програма на международните кредитори и да проведе необходимата приватизация, но предупреди, че увеличаването на данъците представлява най-сериозна заплаха пред изпитващата сериозни трудности икономика на страната.

В своя годишен отчет, публикуван в сряда, Централната банка заяви, че най-големият риск за гръцката икономика през тази година идва от прекомерното акцентиране върху повишаването на данъците, целящо да бъдат изпълнени строгите мерки на икономии, поискани от международните кредитори в лицето на еврозоната и МВФ в замяна на по-нататъшно спасително външно финансиране.

Всяко забавяне при изпълнението на реформите и приватизацията, заложени в спасителната програма, ще ограничи икономическия растеж, което от своя страна ще подсили несигурността, подкопавайки доверието и отслабвайки перспективите за окончателно излизане от кризата, се посочва в доклада.

Според Гръцката централна банка резултатът от британския референдум за това дали Обединеното кралство трябва да остане в рамките на Европейския съюз и евентуално влошаване на бежанската криза са сред останалите икономически рискове пред страната.

Тя прогнозира, че икономиката на Гърция ще се свие допълнително през тази година с 0,3%, оставяйки в рецесия за седма поредна година.

Тя посочва, че много малко страни са успели да осигурят първичен бюджетен излишък в размер на 3,5% от брутния вътрешен продукт - нещо, което е заложено в спасителната програма за Гърция до 2018-а година и че тази цел трябва да бъде намалена до 2%, за да се даде възможност за по-бързо връщане на икономиката към устойчив растеж.

 

#Гърция #централна банка #икономика #приватизация #бюджетен излишък #растеж #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"