Международната организация на труда: 21 млн. души по света са в принудителен труд

Международната организация на труда: 21 млн. души по света са в принудителен труд
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Комисията за борба с трафика на хора препоръчват да бъдат проучени добре агенцията, фирмата, университетът или работодателят, при когото отивате в чужбина.

За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език и да не си давате документите за самоличност под никакъв предлог.

Камелия Димитрова – секретар на Комисията за борба с трафика на хора допълни: Ние се опитваме да информираме обществеността и уязвимите групи какво биха могли да направят, когато попаднат в ситуация на измама при търсенето на работа в чужбина.

По данни на Международната организация на труда 21 млн. души по света са в принудителен труд. 

"Една от най-често срещаните тенденции в трафика на хора е с цел сексуална експлоатация, но това, което можем да установим е, че трафикът с цел трудова експлоатация се увеличава напоследък. Съгласно изследване на ЕК 21% от всички случаи на експлоатация са случаи на трудова експлоатация. Има няколко причини за това. Една от основните причини е това, че икономиката е изключително конкурентна и компаниите се борят една с друга, така че да произведат продукти на възможно най-ниска цена за потребителите", заяви посланикът на кралство Нидерландия у нас Том ван Оорсхот.

"Лицето не разполага със средства или пък няма достъп до тях. Лицето получава заплащане, което в никакъв случай не е релевантно на изработеното от него или не отговаря на минималните стандарти за заплащане на труда в конкретната държава. Много често срещано е лицето да изплаща дългове към трафиканта, като съответно дългът непрекъснато нараства и никога не може да бъде изплатен. Освен това лицето е принуждавано да изработи минимална сума на ден или за седмица, т.е. то има някакъв минимален норматив, който трябва да покрие или да изпълни, за да се издължи на трафиканта, като типично е, че този дълг никога не намалява и съответно това се използва като инструмент на принуда. Условията на труд противоречат на трудовото законодателство, каза Десислава Иванова – старши експерт в Комисията за борба с трафика на хора.

КНСБ работи много усърдно в последните 6 години и изключително много разчитаме на партньорството в тези информационни центрове, защото те са на територията на чужди държави. Нашият съвет към българските граждани, които желаят да отидат да работят в рамките на ЕС, е предварително да съберат информация тук на територията на България.

 

 

#принудителен труд #трафик #КНСБ #Нидерландия #документи за самоличност #български език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »