Данъците задължително ще се вдигнат при Брекзит, обещава британският финансов министър

Данъците задължително ще се вдигнат при Брекзит, обещава британският финансов министър
Туитър
A A+ A++ A

Вот в подкрепа на излизането на Великобритания от Европейския съюз ще предизвика дупка в бюджета от 30 милиарда британски лири (42 милиарда долара).

Този дефицит ще трябва да се компенсира чрез увеличение на данъка върху доходите, акцизите за бензина и алкохола и съкращаване на разходите за здравеопазване, образование и отбрана.

Това е предупреждението, което ще отправи в реч днес министърът на финансите Джордж Озбърн, информират британски медии, цитирани от БТА.

Проучванията на общественото мнение сочат, че кампанията за оставане в ЕС губи преднината си и Озбърн засилва тона на предупрежденията си за последиците от т. нар. Брекзит, заявявайки, че ще увеличи данъците и ще намали разходите.

Излизането от ЕС ще засегне инвестициите, семействата и ще навреди на британската икономика, се очаква да заяви министърът още.

"Ще имам отговорност да се опитам да възстановя стабилността на държавните финанси, това ще значи извънреден бюджет, при който ще трябва да увеличим данъците и да намалим разходите", казва той според извадки от речта, разпространени от кампанията в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС.

Озбърн ще посочи, че половината от финансовата дупка от 30 милиарда британски лири ще бъде покрита от увеличение на данъците, а другата половина от намаляване на разходите, за да се преодолеят последиците от излизането от ЕС върху бюджета, както прогнозират независими експерти.

Разходите за здравеопазване, образование и отбрана, които досега до голяма степен бяха защитени от 6-годишните усилия на Озбърн да намали бюджетния дефицит, ще бъдат свити с 2 процента, а също с толкова ще бъдат намалени разходите за пенсии, предупреждава той.

Преди няколко дни премиерът Дейвид Камерън също предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС може да подкопае съществуващата в страната практика на повишаване на държавните пенсии и да влоши здравеопазването.

Премиерът увери, че възнамерява да удържи обещанието си за увеличаване на разходите за здравеопазване с 10 милиарда британски лири (14,4 млрд. долара) до 2020 г.

Но ако излезем, добави той, такива независими и заслужаващи уважение организации като Института за финансиране на изследванията и Националният институт за социални и икономически изследвания прогнозират, че към 2020 г. у нас ще се появи дупка в държавния бюджет в размер до 40 млрд. лири (около 58 млрд. долара).

0000000

#Джордж Озбърн #Великобритания #Европейски съюз #данъци #разходи #пенсии #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »