Обстановката в Карловско се нормализира след наводнението

Обстановката в Карловско се нормализира след наводнението
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Обстановката в община Карлово постепенно се нормализира след наводнението, отменя се и обявеното частично бедствено положение. Река Мъртвица в село Дъбене се е прибрала в коритото си, почистват се наноси и се възстановяват улици в селото.

Днес следобед се очаква да започне изплащането на еднократни помощи от 325 лева на пострадалите от наводнението жители на карловското село Дъбене. Одобрени са 10 семейства от всички 16, които са подали документи за подпомагане. Създадена е организация парите да бъдат изплатени на хората в приемна в населеното място. Вчера две комисии - едната от Общината, другата - от дирекция "Социално подпомагане", описаха щетите.

От мощната приливна вълна, която заля селото в понеделник вечерта, са засегнати близо 20 къщи. Стихията отнесе улични настилки и разруши моста над река Мъртвица. Вчера реката се прибра в коритото си и позволи да започне възстановяването на щетите. Двата бряга са засипани с баластра и следобед се очаква военнослужещи от 61-ва бригада да поставят временен понтонен мост.

Само проектът, който предвижда нов канал за отвеждане на водата директно в Стряма да не влиза в река Мъртвица, е на стойност 2,5 милиона. Девет улици в село Дъбене, които са с много голямо разрушаване на настилката, са около 2 милиона като стойност и две улици в Баня, в Сушица между 6 и 7 милиона, като щети са нанесени в общината.

Село Розино също не беше пощадено от стихията. В десетки къщи са наводнени мазетата. "Ето вижте, щеше да ми отнесе стоката", се оплака баба Гюла. Селото, което се намира на метри от Стара планина, е заливано от пороите почти всяка година. Това е и причината пътната настилка в населеното място да е в окаяно състояние. Единственият поддържан път е Подбалканският, който разделя Розино на две части. 

Коритото на местната река е добре поддържано и за разлика от много други речни корита в страната не е затрупано от боклуци. Може би основната причина за това е фактът, че циганската махала се намира доста далеч, предаде кореспондентът ни от едно от най-големите села в страната - Емилия Бояджиева.

#община #Карлово #наводнение #Дъбене #Розино #циганска махала #щети #еднократни помощи #Баня #Сушица #улици #настилка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »