Иракските кюрди поискаха 1 млрд. долара месечно, за да изнасят петрол в Багдад, а не в Турция

Иракските кюрди поискаха 1 млрд. долара месечно, за да изнасят петрол в Багдад, а не в Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иракските кюрди поискаха правителството в Багдад да им гарантира месечен приход от 1 млрд. долара, за да изнасят петрола си през столицата на Ирак, а не през Турция, заяви техен говорител, цитиран от агенция "Ройтерс".

През март правителството в Багдад спря износа на суровината през тръбопровода от Киркук до Джейхан, Турция, за да принуди местните власти да преговарят за споразумение за поделяне на приходите.

Въпросният тръбопровод пренасяше петрол както от Иракски Кюрдистан, така и от държавната иракска компания North Oil Company, преди властите в Багдад да го затворят.

Сега регионалното правителство на автономната област твърди, че може да продава петрола си през столицата в замяна на 1 млрд. долара месечно от федералния бюджет.

"Няма значение дали петролът отива на международния пазар или първо в Багдад и после на пазара", каза говорителят.

Правителството в Кюрдистан престана да доставя суровината на централното правителство преди година, след като плащанията паднаха под 400 млн. долара месечно.

Износът през тръбата към Турция бе спрян за три седмици през февруари и март, докато Анкара водеше военна операция срещу кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната. 

 

#Ирак #кюрди #Багдад #петрол #бюджет #Кюрдистан #Киркук #Джейхан #правителство #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници