ЦРУ (полу)отвори 50 документа за методите на разпит и начините за задържане

ЦРУ (полу)отвори 50 документа за методите на разпит и начините за задържане
БГНЕС
A A+ A++ A

Американското ЦРУ разсекрети и публикува 50 документа за използваните от Управлението методи при задържане на заподозрени и техниките на разпит, пише изданието „Политико”.

Документите са силно редактирани, а имената и длъжностите на лицата в тях не се посочват.

В един от документите се казва, че сътрудниците на ведомството не трябва да съобщават писмено – по електронна поща или в шифрограми, за възникнали у тях притеснения по повод евентуални незаконни методи на разпит.

В докладна от януари 2003 година сътрудник съобщава, че повече не иска да има нищо общо с програмата за водене на разпити и смята скоро да подаде оставка.

Практически всяка страница, която съдържа мнение на медицинско лице от ЦРУ за програмата за водене на разпити, е недостъпна за четене.

В документите е и докладът от вътрешното разследване на смъртта на арестанта Гул Рахман в таен затвор на ЦРУ в Кабул през 2001 година. В него пише, че арестантът е починал от студ, тъй като е бил прикован към студена бетонна стена, облечен само с фланелка, при минусови температури.

През декември 2014 година Комитетът по разузнаването на американския Сенат публикува над 500 страници от доклада, който има общ обем 6000 страници. В него се съобщава за редица злоупотреби в ЦРУ по времето на президента Буш младши (2001–2009), включително за мъчения и дезинформация на властите и обществото. /РИА Новости





#ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"