Български оръжия попадат в ръцете и на „Ислямска държава“

Български оръжия попадат в ръцете и на „Ислямска държава“
БГНЕС
A A+ A++ A

Продължаващите конфликти в Сирия и Близкия изток предизвикаха оживление в дейността на българските оръжейни фабрики, каквото не е виждано от краха на комунизма. Малката държава членка на ЕС е специализирана в производството на достъпно, леко оръжие от съветски тип. Докато основните клиенти са правителствата на Афганистан и Ирак, оръжията също така намират път до ръцете на опозиционните бойци в сирийската кървава гражданска война, предава АФП.

В един от заводите в страната, на стотици километри от Дамаск, в регион, известен с отглеждането на рози, работниците професионално сглобяват гранати за ръчно преносимите гранатомети РПГ-7 на конвейрна линия. „Поръчките надвишават капацитета ни“, каза Иван Гецов, директор на завода ВМЗ Сопотв с. Иганово. „През първата половина на 2016 г. произведохме толкова, колкото преди за година и половина“, допълни той.

Скокът в производството, който започна преди година и половина, „се дължи на конфликтите в Кирия и Ирак“, казаха българският експерт по сигурността Тихомир Безлов. По-конкретно той съвпадна с ескалирането на сирийския конфликт през 2014 г., когато и основни световни сили се включиха в него, подкрепящи или противопоставящи се на президента Башар Асад в неговата война срещу бунтовническите групировки.

Миналият юни САЩ бяха принудени да признаят, че въоръжават сирийските бунтовници, след като американски военен доставчик загина при взрив на полигон за тестване на оръжия в България. Междувременно Саудитска Арабия – също голям клиент на България – също призна, че доставя оръжие на борещите се срщу Асад групировки.

През 2014 г. Рияд подписа голяма сделка за български оръжия. Според анализатори малко вероятно е Саудитска Арабия да купи тези оръжия за собствената си армия, която използва модерни оръжия.“Саудитската армия предимно, но не изцяло, използва оръжия от западния, отколкото от източния блок“, каза Джеръми Бини, редактор по Близкия изток в сп. „Джейнс дифенс уикли“.

В допълнение доказателства от бойните полета показват, че големи количества български оръжия са попаднали в притежание на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак и Сирия.

От 161 патрона, използвани от джихадистите, 47 са били произведени в България, според Conflict Armament Research, британска неправителствена група за наблюдение на движението на оръжия и боеприпаси в световен мащаб.

Оръжия срещу рози

Във ВМЗ двама работници със защитно облекло внимателно поставят касети с барут в специална бронирана кабина. Това е опасна работа: по-рано тази година трима души загинаха при два отделни инцидента в завод „Арсенал“ в съседния гр. Казанлък. Някои от служителите носят на лицето си маски срещу парливата миризма на химикали в завода, сгушен в полите на Стара планина.

ВМЗ, единствената останала държавна собственост оръжейна компания в България, сега разшири совите помещения и предприе масирана кампания за набиране на персонал за първи път от три десетилетия. Когато преди време ВМЗ беше силно задлъжняла, сега е един от най-големите работодатели в обеднелия район заедно с мастния завод „Арсенал“. Заедно те осигуряват работата на 15 000 души.

В действителност местните производители на рози - другата основна индустрия в района - се притесняват, че няма да се намерят достатъчно сезонни работници, за да им помогнат по време на лятната реколта, се вижда от публикации в медиите.

Макар че не може да се конкурира с големите износители като САЩ, Китай и Русия, България се превърна в един от водещите средни производители на малки оръжия, преценяват няколко независими международни изследователски групи, включително базираната в Женева Small Arms Survey.

Остаряла технология

Нейната военна експертиза ни връща във времената на комунистическата ера. По време на отбранителния договор на Съветския съюз, известен като Варшавски договор, България разви мощна оръжейна промишленост с около 115 000 работници. Тя изнасяше годишно оръжие за 800 млн. долара – по стойност от съветската ера – за други държави от съветския блок, но и за прокомунистически групировки в Африка и Близкия изток. С падането на комунизма през 1989 г. индустрията изпадна в хаос, съкращавайки работната сила до 1/10 от първоначалния брой работници.

От износ в размер на 80 млн. евро през 2008 г., експортът скочи на 400 млн. евро през 2014 г., и допълнително на 640 млн. евро през миналата година.

София подчертава, че спазва всяко международно оръжейно ембарго. „Стоките имат ясен сертификат за краен получател. България не може да бъде държана отговорна за това, какво става след това“, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски миналата седмица.

Но анализатори предупреждават, че индустрията скоро може да се изправи пред голямо препятствие поради бързо остаряваща технология, закупена по съветско време.

„Има хронична липса на инвестиции и сътрудничество със западни фирми, поради което България не модернизира производствената си инфраструктура“, каза Безлов.

Българските производители на оръжие се надяват, че увеличаващата се търговия ще им даде възможност сега да модернизират тяхното оборудване.



#оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"