Под 5 % от потребителите у нас използват онлайн банкиране

Под 5 % от потребителите у нас използват онлайн банкиране
БГНЕС
A A+ A++ A

Българският потребител не използва охотно електронното банкиране. Под 5 % от нашенци използват онлайн банкови услуги, стана ясно на конференция, посветена на технологичните новости във финансовата сфера. За сравнение - в Европа т.нар. интернет банкиране е 46 %, предаде БНР.

Според експертите банковите продукти ще са насочени към целеви групи клиенти, което означава, че банките ще знаят все повече за нас. Банките все повече ще предлагат по-лесни за използване продукти, които са достъпни денонощно, заяви Петя Димитрова от една от водещите банки.

Иновативните решения променят пазара, но не се задържат дълго на него, допълни банкерът Левон Хампарцумян и даде пример с виртуалната валута "биткойн". "Биткойн умря, в сини пламъци изгоря! Същевременно технологията е много вероятно да предизвика съществени промени в системите за разплащания. Няма да бъде като изчезването на динозаврите, понеже паднал някакъв метеорит. Ще бъде поредица от бързи мачове в определени сегменти във финансовите технологии", коментира Хампарцумян.

Специализираните компании обаче изобщо не са регулирани за разлика от банките. Европейската им асоциация дори е изпратила становище до Брюксел с посланието "Спрете лавината от регулации, ако искате накрая банките да кредитират", обясни банкерът Петър Андронов.

Свитото кредитиране и ниските лихви са сред основните проблеми и пред банките, и пред ускоряването на икономическия растеж.

#онлайн банкиране #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници