България готова да участва в сухопътна бригада на НАТО в Румъния

България готова да участва в сухопътна бригада на НАТО в Румъния
Николай Ненчев / БГНЕС
A A+ A++ A

България е готова да участва с 400 войници в сухопътна бригада на НАТО на територията на Румъния, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. В рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.

По време на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните, които предвижда да позиционира в балтийските държави и Полша. Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли, предаде БНР.

"Ние разглеждаме възможността как да увеличим своето присъствие в района на Черно море. Вече сме предприели действия чрез повече въздушни патрули и военноморски части и засилване на ученията. Обсъждаме и разглеждаме предложение на Румъния за това, че те могат да предоставят база за разполагането на бригада, която след това ще може да организира и подпомага действията на НАТО в региона", заяви Столтенберг.

Той подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва. "Нашето послание е, че НАТО ще продължи да защитава всичките си съюзници от каквито и да било заплахи, независимо откъде идват. В същото време изразяваме силния сигнал, че не търсим конфронтация с Русия, не искаме нова Студена война и ще продължим да се борим за изграждането на по-конструктивни отношения с нея", поясни Столтенберг.  

Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип, заяви министър Ненчев. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно, каза още военният ни министър.

Румънското правителство иска формирането на нова рамкова бригада под командването на многонационалния дивизионен щаб „Югоизток“ на НАТО, който се намира в Букурещ. Става дума само за сухопътни войски, като стандартния размер на една натовска бригада варира между 3200 и 5500 души. За да се формира обаче тази бригада е нужно останалите страни в НАТО също да изпратят свои военнослужещи. Обсъжда се и увеличаване корабите и самолетите на НАТО в Черно море, без за момента да има готов план.

На днешното заседание на Северноатлантическия съвет се формализира изпращането на 4 батальона от общо 4000 военни в Полша, Литва, Латвия и Естония.

#НАТО #Ненчев #Столтенберг #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"