До средата на септември БНБ ще пусне безплатен сайт за сравняване на банковите такси

До средата на септември БНБ ще пусне безплатен сайт за сравняване на банковите такси
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

До 18 септември БНБ ще пусне сайта за съпоставяне на таксите за най-често използваните платежни услуги, който ще бъде безплатен за потребителите, съобщи подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова, цитирана от пресцентъра на банката.

До 31 октомври България трябва да започне да прилага в цялост и регламент за кредитни преводи и директни дебити в евро, който засяга страните извън еврозоната, е казала Стоянова пред участниците във финансов форум, посветен на иновациите. Най-късно от тази дата всички кредитни преводи и директни дебити в евро следва да се извършват в SEPA формат - единната зона за плащания в евро. За тези плащания ще отпадне изискването за посочване на BIC от ползвателите на платежни услуги.

Платежните системите за малки плащания в евро следва да осигурят оперативна съвместимост с други такива системи в ЕС. Към края на 2015 г. в България делът на SEPA кредитните преводи от общия брой наредени клиентски кредитни преводи в евро е 59 %, а над 90% от картите и банкоматите вече прилагат EMV стандарта за защита, е казала Стоянова.

В най-скоро време предстои приемане от Народното събрание на промени във Валутния закон, въведени със Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители, както и приемане на съответни промени в Наредба № 27 за статистиката на платежния баланс.

С тях ще отпаднат изискванията за нуждите на статистиката на платежния баланс доставчиците на платежни услуги да водят регистър и да предоставят на БНБ информация за сделки и плащания между местни и чуждестранни лица, както и за презгранични преводи над 100 000 лева. Очаква се тези промени да бъдат приети до края на юли тази година.

 

#БНБ #сайт #такси #банки #законодателство #плащания #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"