Жители на села край АЕЦ "Фукушима" се завръщат по домовете си

Жители на села край АЕЦ "Фукушима" се завръщат по домовете си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пет години след аварията в АЕЦ "Фукушима", правителството вдигна частично режима за евакувация в село Кацурао. Високите нива на радиация принудиха повече от 1400 души там да напуснат своите домове. 5 години по-късно, част от тях избират да се върнат обратно.

11 март 2011 година - унищожително земетресение със сила 9 по Рихтер разтърсва Япония. Следват 10-метрови вълни цунами, които заливат 500-километровото крайбрежие, припомня. Залята е и ядрената централа "Фукушима", а реакторите й са частично разтопени.

Трусът отнема живота на над 18 500 души, а съдбата на повече от 5000 остава неизвестна и до днес. Живеещите в близост до централата 160 000 души са евакуирани.

Пет години след трагедията японското правителство позволи на част от семействата от Кацурaо да се върнат по домовете си. Не всички обаче са готови да го направят заради страха от радиация. Ден след вдигането на забраната само 126 души или 10% от населението са съгласни да останат за постоянно.

Проблемите не свършват с радиационното замърсяване. Здравните институции и магазините в селото все още не са отворили врати, което допълнително затруднява живота там.

Това обаче не обезкуражава завърналите се. Едни решават да се захванат отново със земеделие. Сеят царевица, с която се надяват да се изхранват след време, както са правели и преди. Други избират да преоткрият красотата на природата и отглеждат рози в своите градини.

 

#село #земетресение #АЕЦ #Япония #население #Фукушима #авария #домове #реактори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"