Руската църква подкрепи българската за отлагане на събора в Крит

Руската църква подкрепи българската за отлагане на събора в Крит
Снимка: patriarshia.ru
A A+ A++ A

Руската православна църква няма да участва на Всеправославния събор, който трябва да започне след броени дни на остров Крит. Това реши Светият синод на РПЦ на извънредно заседание в понеделник.

В официалното съобщение, разпорстранено на сайта на Московската патриаршия, се казва, че РПЦ предпочита съборът да бъде отложен за по-късна дата.

В текста се посочва, че се споделя позицията на Българската православна църква, решила да не участва на събирането на православните църкви на 18 юни. Освен нея дотук отказаха делегации да изпратят още Грузинската и Антиохийската църкви, а Сръбската предложи пренасяне на събора.

"На Всеправославния събор трябва да участват всички църкви и само в този случай решенията на събора ще бъдат легитимни", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните отношения на РПЦ. "Някои казват - е, отказали са се, проблемът си е техен, ние въпреки това ще се съберем, ще вземем решения и те ще станат задължителни за всики. Така не става", цитира думите му "Интерфакс".

Ситуацията заплашва да компрометира православния свят и да всее разцепление, тъй като гравитиращите около Вселенската патриаршия в Истанбул настояват събирането да се състои. То е подготвяно още от 60-те години, а в историята на православието толкова висок форум не е имало от хиляда години.

В позицията на Московската патриаршия подробно се разказва хронологията от събитията от последните няколко месеца и се посочва, че миналата седмица официално е било поискано от Константинополската патриаршия да свика предсъборно събрание. На него е трябвало да се потърси вариант за консенсус по темите и дневния ред на Събора, които две от отказалите се църкви не приемат.

Това е било посрещнато с отказ, защото било твърде кратко времето до насрочената дата и сега РПЦ отново призовава за такова събрание преди 18 юни. Ако и това бъде отхвърлено, Руската православна църква няма да изпрати делегация на остров Крит, се казва в съобщението.

 

 

#Патриаршия #събор #Крит #Истанбул #Свети синод #църкви #разцепление #православие #делегация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници