Турчин заловен при опит да продаде кинжал на Муамар Кадафи за 10 млн. долара

Турчин заловен при опит да продаде кинжал на Муамар Кадафи за 10 млн. долара
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турски бизнесмен беше заловен при опит да продаде за 10 млн. долара кинжал, който е бил откраднат от двореца на либийския лидер Муамар Кадафи, съобщи в. „Хабертюрк“, цитиран от БГНЕС.

Кинжалът е направен от слонова кост и гарниран със злато, изумруди, диаманти, рубини и сапфири. Бизнесменът, чиято самоличност не се разкрива, а името му само с инициалите А.А., бил хванат от полицаи, борещи се с контрабандата при опита си да продаде кинжала на саудитски бизнесмен. Първоначално А. А. попаднал на полицай под прикритие, на когото предложил кинжала.

Дори се опитал да убеди „купувача“, че няма проблем след проверка на автентичността на покупката ако клиентът има съмнение да се върне и да си получи обратно 10-те милиона долара. След „пазарлъка“ полицията започнала да следи бизнесмена, който е износител на текстил от югоизточната провинция Мардин.

Започнала операция, след като била получена информация, че се готви продажбата на кинжала на Кадафи на саудитски клиенти на турчина в хотел в квартал Бакъркьой на Истанбул. А. А. напуснал квартал Бахчешекир в една от три лимузини, които тръгнали по различни пътища към Бакъркьой. Спрели го служители на митническата полиция, преоблечени като пътни полицаи.

Кинжалът бил открит в багажника на една от колите. Продавачът и още двама, работещи за него, били задържани. По време на разпитите А. А. заявил, че купил кинжала от хора от опозиционна групировка в Либия за 4,6 млн. долара. 

 

 

#кинжал #Муамар Кадафи #слонова кост #злато #полицай #Либия #контрабанда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти