Акциите на производителите на оръжие в САЩ скочиха стремглаво след трагедията в Орландо

Акциите на производителите на оръжие в САЩ скочиха стремглаво след трагедията в Орландо
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

След трагедията в Орландо се подновиха призивите - включително от Хилъри Клинтън, за законови промени за забрана или силно ограничаване на достъпа до автоматично и полуавтоматично оръжие.

Това предизвика обратен ефект - веднага акциите на производители като Smith & Wesson, Sturm Ruger и Remington Arms Co скочиха с 9-10 процента на борсата. Причината е, че винаги след такава стрелба американците реагират с вълна от покупки на още оръжие за самозащита. Другата причина е притеснението, че предстоящо затягане на режима ще им попречи да се снадбят с определени модели.

Нападателят Омар Садики Матийн съвсем законно е купил полуавтоматична пушка AR-15, а на 4 юни е закупил и RMCX на компанията Sig Sauer. Освен това той е притежавал и 9-милиметров Glock модел 17 и 38-и калибър револвер Smith and Wesson.

Президентът Барак Обама бе принуден за 14-и път лично да говори пред нацията след подобно кръвопролитие и да призове за нови регулации, но според Браян Рутенбур, анализатор на Уолстрийт, "той е най-добрият продавач на огнестрелно оръжие". През март от Smith & Wesson отчетоха скок с 61.% на продажбите си за тримесечието до 211 млн. долара. Близо половината американци традиционно одобряват по-строги предварителни проверки на купувачите на оръжие, отколкото пълна забрана на определени категории, особено на автоматите.

Основното оръжие, което е използвал, е полуавтоматична пушка AR-15, вариант на военен нападателен автомат. С подобно оръжие са извършени някои от най-кървавите нападения в страната - от Калифорния до Кънектикът.

Нападателните оръжия са използвани в много малко от случаите, при които в периода 2010-2014 г. годишно загиват около 30 000 американци. Почти половината, 48%, са с използване на пистолет, докато с дългоцевно оръжие са само 2.4% - четири пъти по-малко, отколкото са загиналите от прободни рани с нож. Но през последните пет години с тях е стреляно най-малко в 10 масови убийства. Сред тях е и Bushmaster XM15, с който през 2012 г. в Нюпорт, щата Кънектикът, бяха избити 28 деца и възрастни.

Критиците на сегашния режим за контрол ги смятат за "оръжия на войната", но според защитниците на статуквото те са просто модерни автомати, любими на милиони граждани, спазващи закона. Полуавтоматичният AR-15 е разработен на основата на военния автомат M-16, използван масово от войната във Виетнам през 60-те години насам, но вече се превръща в "златен стандарт" за масови убийства на цивилни, казва адвокат на пострадали от касапницата в училището "Санди Хук".

Фондацията на производители на огнестрелно оръжие NSSF смята, че в САЩ има около 5-10 милиона бройки AR-15 на фона на около 300 милиона единици оръжие. Собствениците на автомати твърдят, че ги използват на стрелбище и за самоотбрана, макар че с тях може и да се ходи на лов.

 

#оръжия #акции #цени #Орландо #президент #Барак Обама #пушка #нападатели #пистолет #нож #война #американци #Виетнам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »