Кунева с трясък издъни американското посолство - призна, че няма доклад на БАН за ползата от ТПТИ

Кунева с трясък издъни американското посолство - призна, че няма доклад на БАН за ползата от ТПТИ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не е изпълняван от БАН.

Това се казва в отговор на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева до народния представител от „БСП-Лява България“ Георги Гьоков. Въпросният „доклад“ на БАН бе цитиран от двама посланици на САЩ в България като аргумент за ползите от търговското споразумение, по което преговарят Съединените щати и Европейският съюз - още през 2014 г. тогавашната шефка на амбасадата на САЩ Марси Рийс казва на конференция с участието на Меглена Кунева.

Тогава Рийс казва: „Очакванията са за повишаване на износа на България за САЩ със 7,7%, според проучване на БАН“, цитира я сдружение "Солидарна България". Оттам напомнят, че втори американски посланик - вече нейният приемник Ерик Рубин, също рекламира ползите от подписването на Трансатлантическото споразумение, като се позовава на доклад на БАН. Междувременно "Солидарна България" е отправила запитване до американското посолство, но не е получила отговор. През това време соцдепутатът Георги Гьоков внася актуален въпрос до вицепремиера Меглена Кунева
„Моля да отговорите съществува ли доклад или някакъв вид проучване, анализ, на БАН за ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, от кого е поръчан и кой е финансирал изготвянето му. При условие, че такъв документ на БАН съществува, ви моля да ми бъде предоставен заедно с отговора“, пита депутатът. Кунева му отговаря също писмено на 10 юни. Отговорът й гласи, че докладът е правен не от БАН, а от група американски учени.

„Съгласно предоставена от ръководството на Българската академия на науките информация докладът, който анализира ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, е разработен от екип учени, работещи в САЩ.

Ръководител на екипа е проф. Джеймс Андерсън от Boston College, който е един от най-известните изследователи в тази област. В екипа участва доц. Йото Йотов от Drexel University, който е асоцииран член на Института за икономически изследвания при БАН. През лятото на 2014 г., за период от три месеца, доц. Йотов е бил на изследователска позиция в института и в този период са проведени няколко семинара, на които са обсъждани методологията и резултатите от изследването на ефектите от ТПТИ.

Вероятно поради връзката на доц. Йотов с Института за икономически изследвания при БАН, се е създало впечатление, че това изследване е извършено от Българската академия на науките. Във връзка с гореизложеното Ви уверявам, че анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) не е изпълняван от БАН“, чинно признава вицепремиерката.

 

 

 

#ТПТИ #Меглена Кунева #доклад #вицепремиер #БАН #посланици #американско посолство #учени #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"