Румъния възобновява делото за Революцията от 1989 г.

Румъния възобновява делото за Революцията от 1989 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд на Румъния потвърди днес възобновяването на делото за Революцията от декември 1989 г., когато при антикумунистически протести загинаха стотици хора, а над две хиляди бяха ранени, предаде БТА, като цитира "Аджерпрес".

Съдиите от Върховния съд са приели сезиране на прокурорите от Главна прокуратура и са потвърдили възобновяването на разследването по делото.

На 5 април Богдан Лику, който временно изпълняваше длъжността главен прокурор, обяви възобновяването на разследването с мотива, че решението за прекратяване на делото през октомври 2015 г. от страна на военната прокуратура е "неоснователно и незаконно". 

"Оценихме, че начинът, по който е осъществено разследването, не отговаря на изискванията на Европейския съд за правата на човека по отношение на задължението на държавата да извърши ефективно разследване", отбеляза още Лику.

На 14 октомври 2015 г. военната прокуратура прекрати делото за събитията от декември 1989 г., които доведоха до смъртта на 709 души, раняването на 1855 души чрез стрелба, раняването на 343 души при други обстоятелства и задържането на 924 души по време на протестите, довели до свалянето на режима на Николае Чаушеску.

 

#Николае Чаушеску #Румъния #главен прокурор #военна прокуратура #режим #власт #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"