Обама: Няма пряка връзка на Омар Матийн с екстремисти

Обама: Няма пряка връзка на Омар Матийн с екстремисти
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама заяви в понеделник, че няма категорични доказателства, че нападателят от Орландо е бил насочван от някаква терористична мрежа за най-кървавата стрелба в историята на САЩ.

В неделя Омар Садики Матийн изби 49 и рани 53-ма души в гей клуб в щата Флорида, след което бе открит мъртъв. Малко по-късно "Ислямска държава" приветства престъплението като дело на един от вдъхновените от нейните призиви за нападения в Америка и Европа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

На среща в Белия дом с директора на Федералното бюро за разследване президентът заяви още, че Матийн е бил "вдъхновен от най-разнообразна екстремистна информация, разпространявана по интернет".

По същото време сп."Пийпъл" съообщи, цитирайки източник от органите на реда, че нападателят оглеждал като потенциална мишена увеселителния парк Walt Disney World. Изданието допълва, че в неделя преди да потегли за нападението си той написал във "Фейсбук": "Нека Господ ме приеме".

Говорител на вътрешното министерство на Саудитска Арабия потвърди, че Матийн е посещавал като поклонник кралството през 2011 г. и 2012 г. Той е посетил и Обединените арабски емирства по това време, но няма данни да се е срещал на двете места с екстремисти.

 

 

#Барак Обама #Омар Матийн #гей клуб #Флорида #стрелба #ислямска държава #Белия дом #Рамазан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници