Разследват смъртта на водолаз в АЕЦ „Козлодуй”

Разследват смъртта на водолаз в АЕЦ „Козлодуй”
Инцидентът е първата задача, с която се е заел и новият изпълнителен директор на атомната централа Валентин Николов. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Подписка с искане да се изяснят обстоятелствата около смъртта на 29-годишен водолаз в АЕЦ „Козлодуй“, е организирана в града.

Над 9000 души пък до момента са подкрепили страницата във Фейсбук „Нека разберем истината за Радо“, съобщиха БНР и bTV.

В документа се посочва, че козлодуйската общественост очаква да научи какво точно се е случило на 5 май в атомната централа, когато при инспекция на шахта на метри под водата е загинал 29-годишният Радослав Стоянов от Козлодуй.

Младият мъж е професионален водолаз от три години. Работел е към варненска фирма, която правела оглед на хидросъоръжението по договор с атомната централа.

На 5 май Радослав изявил желание първи да слезе в разпределителната шахта. Тя поема водите от охладените турбини на 5-и и 6-и реактор.

От централната обясниха, че водолазът е бил обезопасен с въжета, преминал е задължителния инструктаж, а температурата на водата била не повече от 20 градуса, като при такъв оглед помпите задължително са изключени.

Според издадения смъртен акт 29-годишният Радослав Стоянов е починал от остър инфаркт на миокарда. В документа още е записано, че смъртта на младия мъж не е трудова злополука, а вследствие на заболяване.

Според брата и майката на Радослав обаче, той е бил в добро здравословно състояние, спортувал е и е изключено да е страдал от сърдечно заболяване.

„Това е човек – физически здрав, който спортува. Причината за смъртта може да е инфаркт, но този инфаркт е вследствие на нещо. Искаме да разберем само истината, нищо друго“, казва братът Стилиян Стоянов.

От фирмата, към която е бил нает водолазът, пазят пълно мълчание. След инцидента колегите му, въпреки че са от Козлодуй, са изтеглени във Варна.

От атомната централа обаче не скриха съмненията за евентуален инцидент.

„Сведенията са, че е имало проблеми с придвижването. АЕЦ е реагирала адекватно, в рамките на час е подсигурено сваляне на нивото дори с риск за спиране на блока“, заяви Цветомир Маринов, ръководител на цех „Хидротехнически съоръжения“ към АЕЦ „Козлодуй“.

Инцидентът е първата задача, с която се е заел и новият изпълнителен директор на атомната централа Валентин Николов.

„Ще се свържа с близките на това момче, с инициативния комитет, който знам, че вече има. Трябва всичко да е ясно, да няма спекулации“, категоричен е Николов.

До дни се очаква съдебно-медицинската експертиза.

#Козлодуй #Валентин Николов #Радослав Стоянов #инфаркт #смърт #водолаз #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници