Зърнопроизводители очакват слаба реколта

Зърнопроизводители очакват слаба реколта
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Слаба реколта очакват зърнопроизводители в заради болести по културите. Заболяванията са заради повишената влажност, причинена от валежи и високи температури.

По-голяма част от щетите са нанесени върху насажденията в Южна България, обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

На отделни места в страната има унищожена продукция и заради градушките. Жътвата на някои от ранните сортове пшеница и ечемик ще започне в средата на юни, ако няма дъждове. Тогава ще стане ясно и каква част от продукцията е засегната.

В същото време Земеделските стопани в Добруджа очакват високи добиви от новата пшеничена реколта, но постигнати с много разходи в година с топла зима и хладна пролет. Регионът по традиция произвежда най-много хлебно зърно в страната. През жътвената кампания комбайните ще навлязат в 1 194 000 декара с пшеница.

Стопанската година е повече от необичайна след безснежната зима, в която пшеничените посеви бяха само месец в покой, а после настъпи влажна и дълга пролет. Зърнопроизводителите започнаха да торят още през януари с високи норми, което доведе до неблагоприятно сгъстяване на посевите. При честите превалявания в масивите плъзна зараза от септориоза и жълта ръжда, което накара земеделските стопани да третират няколко пъти полетата с фунгициди. Така себестойността на пшеницата "хвръкна до тавана", описва ситуацията директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков.

Според учения там, където земеделските производители са спазвали агротехническите изисквания и са осигурили балансирано хранене на пшеницата, ще бъдат постигнати високи добиви - в Добруджа около 650-700 килограма от декар. По думите му обаче изкупната цена на зърното едва ли ще достигне 300 лева за тон, а преди пет години земеделски кооперации и арендатори в региона са вземали по 400-450 лева.

"Тази година имаше завишен фон на гъбните болести по зърнено-житните култури. Това беше благоприятствано, поради наличието на патогените - жълта и кафява ръжда и благоприятните условия за развитието им. По този начин голяма част от реколтата ни ще бъде редуцирана", коментира пред БНТ Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Заради неколкократните пръскания срещу болести, с цел да се предпазят насажденията, са завишени разходите за единица площ. Това означава по-ниска печалба за зърнопроизводителите. Те обаче са категорични, че няма да има повишение в цената на хляба. По думите на Русалов, регионален проблем не може да повлияе върху цената на пшеницата.

От Асоциацията на зърнопроизводителите са постигнали договореност с Министерство на земеделието, КАТ и Агенция „Пътна инфраструктура" за движение на извънгабаритната селскостопанска техника по пътната мрежа и в тъмната част на денонощието. 

"Това беше основният проблем, че по време на кампания - жътва, обработки на площите ние работим до по-късно. Не можем да оставим машините си на полето", уточнява Светослав Русалов.

Разрешението за придвижване на трактори и комбайни е от 1 май до 31 октомври, от 5.00 сутринта до 23 часа. През останалата част от годината ще има забрана за движение в тъмната част на денонощието.

#зърнопроизводители #зърно #реколта #пшеница #Добруджа #добиви #болести #продукция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"