"Зомби дълговете" - един от мръсните бизнеси в САЩ

"Зомби дълговете" - един от мръсните бизнеси в САЩ
БГНЕС
A A+ A++ A

Купуването и продаването на задължения е широко разпространен и до голяма степен нерегламентиран бизнес в Съединените щати.

Миналия уикенд американският телевизионен водещ Джон Оливър купи и опрости медицински дългове в размер на 15 милиона долара като зарадва стотици хора, изпаднали в неплатежоспособност заради високи до небето разходи по животозастрашаващи болести. Това му струваше само 60 000 долара плюс 50 долара такса.

Толкова ли е просто?

Шоуто на Оливър, "Миналата седмица тази вечер" (Last Week Tonight), бе посветено на компаниите за събиране на задължения, които купуват дългове от банките срещу малък процент от техния истински размер.

Телевизионният водещ създал компания и купил общо 15 милиона долара задължения на близо 9000 души към болници в Тексас.

Вместо обаче да се заеме със събирането на тези дългове, както би направила една истинска фирма от бранша, Оливър натисна голям червен бутон, за да символизира опрощаването на задълженията на всички тези 9000 души в списъка.

Това може и да е шоубизнес. Акцията обаче изпълни важната задача да хвърли светлина върху един сектор, за който често си затваряме очите.

"Мръсен бизнес"

Разбира се, има множество законни компании за събиране на дългове, които по надлежната процедура събират парите, дължими на компании, изправени пред фалит, ако не преследват своите длъжници.

Когато обаче компаниите за събиране на задължения станат собственици на дълга, те са по-склонни да се стремят към по-големи печалби и да използват практики, които не са етични.

Разбира се, има нормативна уредба на събирането на задължения, изготвена от Бюрото за финансова защита на потребителите.

Например, законът забранява заблуждаващи практики, като заплашването на длъжника със затвор.

Има обаче съобщения за голям брой сплашващи тактики.

Оливър отишъл на конференция на събирачите на дългове и говорил пред представители на бранша, които се шегували за тормоза, който оказват на своите жертви, и за това, че им съсипват живота.

"Съвсем ясно е - купуването на дългове е мръсен бизнес", казал той.

Човешката цена - задлъжнял човек разказва своята история

"Станах участник в катастрофа, при която бях ударен, докато карах мотоциклета си, от автомобил, който избяга. Откараха ме в болница в Ню Йорк, където за девет месеца ми направиха три големи и една малка операция", разказва един човек.

"Близо 10 години след злополуката отидох отново в болницата, за да бъде отстранена металната пластина, поставена в лявата ми ръка. Повече от шест години след операцията започнах да получавам писма от агенция с искане да й изплатя 159 714 долара", продължава той.

"На няколко пъти опитах да уредя този въпрос с (колекторската компания), но нищо не стана."

"Не спирам до получавам телефонни обаждания, които ме стресираха до такава степен, че имам проблеми със съня. Работя от 15-годишна възраст и винаги съм се стремял да не правя ненужни разходи. Имах отличен кредитен рейтинг преди този разход да ми дойде на главата."

Зомби дългове

И така, как точно работи системата за купуване на дългове?

Институциите, които имат да получават пари от длъжници, може вече да са се опитали да съберат колкото могат от тези задължения.

Когато обаче тази дейност не си струва повече ресурсите, те продават остатъка - "зомби дълговете" - стари и забравени, но подлежащи на връщане, за да преследват длъжника по-късно.

Колекторските компании купуват тези списъци с имена и дългове за много малки суми - често само срещу няколко процента от действителната им стойност - и започват да събират парите.

И когато те получат достатъчно пари от списъка, той може да бъде препродаден отново и отново, на един до голяма степен нерегулиран пазар на купуване и продаване на задължения.

Медицински дълг

Едни от най-изкупуваните задължения са медицинските.

"Медицински сметки на стойност над 100 милиона долара се продават на колекторски компании всяка година", казва Крейг Антонио от благотворителната организация RIPMеdicalDebt, която изкупува и опрощава медицински дългове на хора.

Той обвинява дефектите в здравната система на САЩ за този оживен пазар, който е омотал в мрежите си всеки пети американец.

"Хората отиват в болницата и ако нямат здравна застраховка, трябва да платят сами. В случай на злополука или болест човек е разорен", казва Антонио.

Почтените компании за събиране на дългове осъзнават, че най-добрият начин да си получат парите е като помогнат на хората първо да преминат през изпитанията, на които са подложени.

"Има обаче и "гнили ябълки" в сектора. Трябва да работят само хора с всички необходими документи. Все обаче има такива, които просто искат да правят пари", обяснява Антонио.

"Купувачът печели автоматично"

Секторът за купуване на дългове в Съединените щати се разрасна значително през последните години. Той обаче е слабо регулиран. Например:

- В повечето американски щати може да си купите законно дългове без да имате разрешително.

- В 17 щата дори не се нуждаете от разрешително, за да събирате задължения.

- Събирането на пари е съпътствано от много малко документация.

Липсата на доказателства на хартия е проблем, когато случаите отидат в съда, гласи доклад на правозащитната организация Human Right Watchs (HRW).

Когато институциите продават списъци с длъжници, те не гарантират, че информацията е вярна.

"Възможно е да има грешки, например, хората може да са върнали част от дълга", казва юристът от HRW Крис Албин-Лаки.

Ако длъжникът има адвокат, случаят често дори не стига до съда или искът е отхвърлян като недопустим.

По-голямата част от задълженията обаче са на хора, които са прекалено бедни, за да си позволят юридически представител, или дори прекалено объркани, за да отговорят на съдебната призовка.

В тези случаи "купувачът на дългове печели автоматично, без даже да му се наложи да представи каквито и да било доказателства в съда", обяснява Албин-Лаки.

Подобно на Джон Оливър, той призовава за по-добри регулации, за да спрат купувачите на дългове да подават стотици хиляди съдебни искове срещу предимно бедни хора, "дори когато съдиите нямат представа дали случаите имат някакви основания".

За деветте хиляди души, чиито задължения бяха опростени от програмата на Джон Оливър, се вижда светлина в края на тунела.

За останалите хора с медицински или други дългове, регулациите и надзорът може да не дойдат достатъчно скоро.

Източник: БТА

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »