30 години затвор за убийството на студентката Вероника Здравкова

30 години затвор за убийството на студентката Вероника Здравкова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Призналият се за виновен за убийството на студентката от Велико Търново Вероника Здравкова - Илиян Здравков, беше окончателно осъден на 30 години затвор от Върховния касационен съд, съобщи пресцентърът на институцията. Решението на съда е окончателно.

30 години е максималната присъда, която съдът можеше да наложи, тъй като делото се гледа по съкратена процедура по искане на Здравков.

Върховните магистрати решиха да оставят в сила решението на Апелативния съд във Велико Търново от 11 март 2016 г., с което е потвърдена изцяло присъдата на Окръжния съд в града от 15 септември 2015 г.

Здравков е признат за виновен за насилствен грабеж, завършил с убийството на студентката, на 28 февруари 2015 г. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, т.е. след като вече е бил осъждан за тежко умишлено престъпление с наложено наказание повече от 1 г. затвор.

Съдебният състав на ВКС прие за неоснователни доводите в жалбата на Здравков за явна несправедливост на наложеното наказание. В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца.

Претендираното от защитата намаляване на размера на наказанието би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия, решиха върховните съдии. Те отбелязват, че долната инстанция е направила вярна преценка за изключителната тежест на престъплението, като се е позовала на предхождащите деянието действия на подсъдимия - проследяване на пострадалата; на избраното място за извършване на престъплението – в близост до жп гарата; на използваното оръдие – брадва; на избора на жертва – младо момиче, което се придвижва само и е физически по-слабо от подсъдимия, и на интензивността на упражнената принуда, включваща множество удари със значителна сила по главата на пострадалата. Те характеризират убийството като извършено с особена жестокост.

Здравков е бил напълно незаинтересован към състоянието на пострадалата и е направил опит да заличи следите от престъплението, като е избутал тялото на жертвата в реката, пишат още в мотивите си съдиите.

Освен това подсъдимият е многократно осъждан. Предходните му присъди са все за кражби и грабежи, включително и за грабеж, придружен с убийство. Здравков е осъждан и за престъпление против половата неприкосновеност.

"Всички тези обстоятелства недвусмислено показват, че подсъдимият трайно отказва да се съобразява с установените в обществото порядки и непрестанно неглижира основни човешки права – това на лична неприкосновеност и това на неприкосновеност на собствеността. Тази констатация придобива особена тежест, като се има предвид, че престъплението е извършено само два месеца след изтърпяване на предходно наказание лишаване от свобода", пише в мотивите на ВКС.

 

#брадва #река #жертва #жестокост #студентка #грабеж #ВКС #убийство #присъда #съд #престъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"