Ана Немцова: Украйна е оръжеен супермаркет за терористи

Ана Немцова: Украйна е оръжеен супермаркет за терористи
БГНЕС
A A+ A++ A

Когато Украинската служба за сигурност (УСС) обяви наскоро, че е задържала 25-годишния френски гражданин Грегоар Муто, който се опитал да пресече границата с Полша с автомобил, пълен с експлозиви и оръжие, това звучеше като нанасяне на удар срещу тероризма. Говорителят на УСС Васил Христак обяви, че след две седмици разследване, включително и разпити, „УСС успя да предотврати 15 терористични атаки, планирани да бъдат извършени на територията на Франция“.

Според УСС заподозреният френски престъпник се опитал да пренесе контрабандно през украинската граница пет автомата „Калашников“, над 50 000 патрони, два противотанкови гранатомета РПГ-7, 100 електронни детонатора и 125 кг. тротил. Може би. Но в Киев съобщението беше аплодирано със скептицизъм. Нито местни журналисти, нито независими наблюдатели посрещат с доверие докладите на УСС тези дни и имат причини за това.

Насрочването в понеделник на пресконференцията на Христак буди подозрение, че се провежда в обстановката на скандали, дискредитиращи УСС. Много хора отбелязват, че тайната служба обяви новините за успешната операция срещу Муто веднага, след като ООН осъди службата, че разполага с тайни затвори и измъчва затворници. „Всичко звучеше като гамбит във връзките с обществеността“, каза телевизионната водеща Катерина Сакирянска пред The Daily Beast.”За съжаление, когато и Украйна, и Европа са застрашени от тероризъм и повече от всякога се нуждаят от професионални служби за сигурност, тук вече няма доверие в това, което ни казват от УСС”, каза независимият журналист Сакен Аймурзаев пред The Daily Beast.

Като оставим настрана моралните и правни въпроси, изтръгнатите с мъчения признания са изключително ненадеждни и каквато и да е истината по случая Муту, малко става дума за това, че страната се е превърнала в процъфтяващ пазар на оръжие за всеки с пари, който може да пазарува в задния двор на Европа. Идеологическият и етнически конфликт, който разкъсва Украйна през последните две години, привлече радикални националисти от различни страни, някои от които участват в контрабандата на оръжие. По-специално сред тях са били няколко френски доброволци, идеологически привърженици на проруските сили, които се сражавали в Източна Украйна преди две години.

Миналата година Полша увеличи мерките за сигурност в опит да предотврати престъпни опити за транспортиране на оръжие от Украйна на нейна територия. Ако през 2013 г. полската полиция иззе само три огнестрелни оръжия, вкарани контрабандно от Украйна, миналата година правозащитните органи арестуваха контрабандисти с 53 оръжия, а има много, много повече там, откъдето са дошли. „Около 200 000 души са замесени в антитерористични (срещу бунтовниците) операции в Украйна; ако 10% от милициите продадат оръжия или извършат някакви престъпления, това ще означава 20 000 инцидента“, каза намиращият се в Киев белоруски журналист и дисидент Павел Шеремет пред The Daily Beast.

Информациите в медиите, че служители по сигурността са открили незаконни арсенали изглеждат обичайни. Бивши доброволци в милициите и редовната армия често извършват контрабанда на оръжие от обхванатия от война регион на Донбас в Киев. Миналата седмица полицията разкри голям незаконен арсенал от ръчни гранати, оръжия, експлозиви и други оръжия в гараж в покрайнините на Киев. „Най-вероятно тези оръжия са донесени в Киев от зоната на антитерористичните операции“, допусна в събота шефът на киевската национална полиция Андрий Кришенко.

През юли 2014 г. The Daily Beast направи интервюта с украински доброволци в Източна Украйна за цените на автомати „Калашников“. По това време един АК можеше да бъде закупен в зоната на бойните действия за 500 долара и продаден в Киев за над 2000 долара. Но не са много хората в Източна Украйна, които биха рискували да информират УСС за военни престъпления, доколкото хората се страхуват да не попаднат в някой от тайните затвори. И Хюмън райтс уоч, и Амнести интернешънъл съобщават, че служители на УСС системно нарушават украинските закони. „По закон УСС не трябва да има арести и да измъчва хора“, каза Татяна Локшина, високопоставен разследващ в Хюмън райтс уоч. „Има доказателства, че разпитващите за бесели жертвите си и са ги измъчвали, биейки ги с палки или подлагайки ги на мъчения с ток.“

ХРУ и АИ наскоро изпратиха съвместно искане до УСС, в което питат за „конкретни арести, конкретни жертви“, каза Локшина. Международните наблюдатели станаха особено подозрителни през май, когато УСС не позволи на делегация на ООН, загрижена от мъченията, да получи допуск до конкретни места, които наблюдателите искаха да посетят. Шефът на делегацията Малкълм Еванс каза, че на екипът не е било позволено да посети „някои места, за които ние бяхме чули редица и сериозни твърдения, че хора биват задържани и където са били извършвани мъчения или малтретирания“. На пресконференцията говорителят на УСС Христак сравни журналистите със свещениците: „Пасторите използват библията и евангелието за проповядване, а журналистите използват информацията, която може да бъде използвана по различни начини“, каза Христак, явно опитвайки се да построи мост на доверие с пресата. Но е съмнително, че ще стигне далече.

„Всичко, което чухме по-късно, е, че УСС е замесена в скандали, които я дискредитират“, обясни независимият репортер Сакен Аймурзаев. Миналата седмица заместник-генералният секретар на ООН за човешките права Иван Симонович каза, че масовите задържания и мъчения от УСС на привърженици на милицията от сепаратистките републики в Източна Украйна показва вкоренено „незачитане на човешките права“.

 В още един скандал от началото на този месец е включен и първият заместник-шеф на УСС Виктор Трепак, близък съратник на украинския президент Петро Порошенко. Той си подаде оставката след изтичането на материали за т. нар. „черно счетоводство“ за украински вестници.

Миналият месец на страница в интернет, свързана с УСС, изтече списък с имена и лична информация за всички журналисти, отразяващи конфликта в Донецкия регион. Някои служители по сигурността обвиняват репортери за работа и от двете страни на фронтовата линия. Но за да разследват престъпления срещу човечеството, включително контрабандата на оръжие, репортерите трябва да покриват и източна, и западна Украйна.

От много години УСС е критикувана за некомпетентност и нарушаване на човешките права. „Днес Украйна се нуждае от професионални сили за сигурност, за да контролира милициите, които търгуват с Калашници, ръчни гранати, РПГ-та, взривни устройства и тротил, който те вадят от пехотни мини, безброй неща, които никой не брои, каза Генадий Гудков, бивш офицер от КГБ, сега действащ в Москва като консултант по сигурността.

#Украйна #оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »