Кунева: Изпитът е радост, да покажеш най-много от каквото знаеш

Кунева: Изпитът е радост, да покажеш най-много от каквото знаеш
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Целта е да няма изхвърлени деца от образователната система,'' коментира пред Дарик вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.

През последните дни излязоха резултатите от изпитите след 7-ми клас и броят на двойките беше стряскащ.

Тя беше категорична, че няма да остави сферата, за да се впусне в надпреварата за президентския пост.

"Ако погледнете къде са най-много двойки, ще видите, че ние не можем да си затваряме повече очите пред това, че децата от ромски произход са неграмотни; че там в същност нивото на лошото представяне е много по-високо. А това също са български деца, както всички останали", каза образователният министър. По думите й както в Европа и света, така и у нас това са плодовете на неравенството в обществата.

"Нашата задача е да няма изхвърлени от системата деца. Цялата образователна система е за това да помогне на децата да се придвижат напред, да помогне на родителите да разберат къде нещата куцат и, разбира се, на учителите", каза Кунева.

Тя изрази надеждата си с новия закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август, ще се даде нов тласък.

По повод синдикалната идея за отпадане на изпитите след четвърти клас с аргументите, че нямат практическо значение, а са травмиращи за децата, Кунева отговори, че зависи как ще го представиш: "Спомняте ли си пасаж от "Том Сойер", когато той накара всичките си приятелчета да му боядисат оградата, защото го представи като игра. Ако кажем, че изпитът е - да, няма да прекаля, ако кажа, - че изпитът е радост. Изпитът е да се състезаваш и да покажеш най-много от каквото знаеш".

Ако именно така се представи изпитът на децата и така го правят и учителите, Кунева не вижда нищо страшно в това, че малчуганите ще минат през "едно контролно, но с по-голяма тежест".

#Меглена Кунева #образование #изпити #роми #двойки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"