Студената Ла Ниня сменя топлия Ел Ниньо

Студената Ла Ниня сменя топлия Ел Ниньо
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скоро в Тихия океан се очаква преход от Ел Ниньо към Ла Ниня. Но преди екваториалната част на Тихия океан да се освободи изцяло от рекордно топлия Ел Ниньо, който доминира през последната година, ще измине около месец.

Официално заявление за настъпването на Ла Ниня експертите могат да дадат не по-рано от края на лятото или началото на есента. Климатичният феномен Ел Ниньо има цикличен характер и се проявява в големи отклонения от привичната циркулация в атмосферата и океана.

Негов индикатор е положителна аномалия на температурата на повърхността на океана в центъра и на изток в тропическата зона на Тихия океан. Противоположната му фаза е цикълът на Ла Ниня, който съответно се характеризира с необичайно студени води в същия регион на океана. И Ел Ниньо, и Ла Ниня имат голямо влияние върху времето и климата по цял свят.

Но още сега, по данни на NOAA, температурата на повърхността на океана през май е показала първи признаци на проява на Ла Ниня. Както се вижда на изображенията по-долу, в източната екваториална част на Тихия океан през топлите оранжеви области започва да се наблюдава ивица със син цвят, която обозначава участъци с по-студена от обикновено температура на водата.

Причината е, че студените води се издигат от дълбините, изтласквайки топлите на запад. 

 

#Тихия океан #Ел Ниньо #година #месец #цикъл #аномалия #температура #океан #регион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"