Издирването на братя Галеви можело да продължи с години

Издирването на братя Галеви можело да продължи с години
От дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които се укриха след произнасянето на присъдата им, все още няма следа и издирването им продължава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Издирването на братя Галеви може да продължи с години, тъй като абсолютната давност на присъдите им изтича след 15 години, твърдят от прокуратурата.

От дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, които се укриха след произнасянето на присъдата им, все още няма следа и издирването им продължава. От ЕК изразиха очакване българските власти да ги заловят, предаде БТА.

Както вече обяви вътрешният министър, няма данни двамата бизнесмени, осъдени от Върховния касационен съд на по 5 години затвор, да са напускали страната.

Предстои да се извърши щателно претърсване в страната и паралелно с това - по граничните пунктове с Македония, Сърбия, Турция, по "преценка на риска", съобщиха от кюстендилската прокуратура.

От държавното обвинение допълниха, че ако двамата са напуснали пределите на страната през "зелена граница", или с чужда самоличност, и се появи оперативна информация за това, може да бъдат обявени и за международно издирване.

По повод публикации в пресата, че двамата вече са в чужбина, от прокуратурата казаха, че тази информация може да е подадена за заблуда.

По-рано в четвъртък шефът на митниците Ваньо Танов коментира, че според него има задкулисни уговорки около изчезването на братя Галеви.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че прокуратурата и съдът е можело да разпоредят задържането на двамата, за да не се стигне дотук и бе категоричен, че правителството няма вина.

Правосъдният министър Диана Ковачева го подкрепи, като обясни, че причината за изчезването на двамата е в наложената им лека мярка "парична гаранция".

Главният прокурор Борис Велчев обаче уточни, че присъдата на ВКС беше произнесена неприсъствено и е нямало как на бизнемените да са били сложени белезници веднага.

„Имаме пълното доверие, че българските власти ще направят всичко възможно, за да върнат обратно пред правосъдието онези, които са били намерени за виновни, срещу които са били издадени присъди и които, поне според информация в медиите, са напуснали страната. Това заяви междувременно пред български журналисти в Брюксел говорителят на Европейската комисия Марк Грей. Случаят е важен и изисква не само повдигането на обвинения, но и произнасянето на присъди, които да бъдат изпълнени," добави Велчев.

#братя Галеви #издирване #прокуратура #Борис Велчев #главен прокурор #Бойко Борисов #премиер на България #Диана Ковачева #министър на правосъдието #Ваньо Танов #присъди #давност #чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"