Няма непосредствена опасност от разпространение на вируса "Зика" у нас

Няма непосредствена опасност от разпространение на вируса "Зика" у нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На интернет страницата на МЗ се публикува информация за пътуващите до зони, в които се съобщава за местно предаване на "Зика"

Няма непосредствена опасност от разпространение на вируса "Зика", пренасян от комари, каза по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БТА. Той увери, че Министерството на здравеопазването следи непрекъснато епидемичната ситуация, предизвикана от вируса в Южна Америка, особено след бързото й разрастване в последните месеци и обявената в началото на февруари 2016 г. от Световната здравна организация повишена степен на опасност на заболяването като такова от изключително значение за общественото здраве.

Министър Москов посочи предприетите превантивни мерки за недопускане на разпространението на заболяването на територията на страната - съдействие за своевременно и качествено извършване на необходимите дезинсекционни мерки за недопускане на местно предаване на заболяването чрез комари, носещи вируса.

Националният център по заразни и паразитни болести и регионалните здравни инспекции разполагат с необходимите специалисти, които да окажат експертна помощ при определяне на рисковите места за обработка, подбора на най-ефективните препарати, начините и сроковете за обработка на площите и контрол върху качеството и ефективността на осъществените мероприятия.

МЗ е отправило към Министерството на здравеопазването на Румъния предложение за сформиране на експертна група от двете министерства, която да проучи възможностите за организиране на съвместни или координирани обработки на биотопите на комари по поречието на река Дунав, допълни министър Москов.

 

#интернет страница #зика #вирус #Петър Москов #заразни болести #комари #Министерство на здравеопазванетo #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници