От днес Европа е футбол. И травми. И застраховки

От днес Европа е футбол. И травми. И застраховки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От днес през следващите 30 дни основната тема в Европа става футболът. Днес във Франция стартира европейското първенство по най-обичания на планетата спорт.

Евро 2016 ще е изпитание както на уменията, волята и силата на духа, така и на силите за сигурност. 110 хиляди военни и служители на реда са мобилизирани в цяла Франция, за да предотвратят терористични нападения.
Европейското първенство е изпитание и за лекари и застрахователи. Скоростният и силов спорт създава непредсказуеми ситуации, а високият адреналин нерядко притъпява чувството за самосъхранение на играчите.

Лекари разделят футболните травми на три вида:

леки, като натъртвания и охлузвания, които минават бързо. Такива са около 50 на сто от травмите на терена;
средни, като разтежения, които се нуждаят от лечение. С тези травми се справят лекарите, масажистите и травматолозите на отборите. Тези травми са около 35–40% от всички травми. При тях спортистът не участва няколко дни в игра;
тежки, сред които са сътресения на мозъка, фрактури и др. Те представляват около 10–15 % от всички травми и изискват намесата на тесен специалист. Лекуват се в болнична обстановка. Понякога спортистът задълго остава извън активната дейност, а може да остане и инвалид.
Според статистика на УЕФА, около 50 на сто от травмите на футболистите са леки и лечението им струва, примерно, две-три хиляди евро. Тежките травми са около 10 на сто от всички и лечението им започва от 20 000, като може да достигне и до 50 000 евро.

Според статистика на Physioroom, травматизмът във футбола достига 27,5 на 1000 футболисти. За сравнение, това е един път повече отколкото във фигурното пързаляне и два пъти повече, отколкото в хокея, където травми получават средно 11,3 на 1000 състезатели. Най-травматичният спорт е леката атлетика, където травми получават 225 на 1000 души.

Затова ФИФА и УЕФА задължават професионалните футболни клубове да включват в своите контракти и разходи по застраховане живота и здравето на състезателите от болести, инциденти и загуба на професионална трудоспособност. От септември 2012 г. ФИФА сключва застраховки на играчите в националните тимове. Плащанията за всеки състезател могат да достигнат 9,7 млн.долара годишно, или по 27 хиляди долара на ден.

В "Арсенал" например, разходите за възстановяване и лечение на спортисти ежегодно възлиза на до 30 млн. лири при обща продължителност на лечението от почти 5 години. По този показател лидери, освен "Арсенал", са още и "Евертън" и "Астон Вила", при които финансовите загуби от футболните травми възлизат средно на 11–13 млн. лири годишно.

Любопитно проучване на застрахователна компания от Великобритания за травматизма във футбола сочи, че заради травми футболистите пропускат 7–45 % от тренировките и до 30% от мачовете. Травма, свързана с разтежение или скъсване на мускулни връзки вади футболиста от строя за почти година.

Освен задължителното застраховане клубовете практически винаги застраховат топ състезатели, особено ако става дума за звезди от световна величина. Много пъти е писано, че Лионел Меси и Кристиано Роналдо са застраховани за астрономически суми, особено аржентинецът, чиито крака са оценени на 550 милиона евро. Роналдо е по-скромен – 103 милиона евро. Тези суми ще им бъдат изплатени в случай на постоянна инвалидност или смърт, причинени от футболни травми.

Футболистите застраховат не само краката, но и ръцете си. Един от най-талантливите вратари – Икер Касияс от Реал, е застраховал ръцете си за 10 милиона евро, а друг вратар – Мануел Нойер, който се състезава за Байерн Мюнхен – за 3 милиона евро.

Първият футболист, който самостоятелно застрахова части от тялото си, е Дейвид Бекъм. Легендарният англичанин застрахова краката си за 200 милиона евро. Оценявайки, че не е само футболист, но и медийна персона, Бекъм продължи и застрахова лицето си за 50 милиона евро.

#футбол #Франция #първенство #болести #травми #застраховки #ФИФА #УЕФА #Дейвид Бекъм #Великобритания #крака #ръце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"