Твърденията, че Барозу лобира за Георгиева, са слухове, заяви Еврокомисията

Твърденията, че Барозу лобира за Георгиева, са слухове, заяви Еврокомисията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доколкото знам, Кристалина Георгиева е много заета с прекрасната работа, която върши в областта на бюджета и човешките ресурси. Четем статиите в пресата, но не е работа на комисията да коментира конспиративни теории или витаещи слухове. Говоря за слуховете, че Георгиева и бившият председател на ЕК Жозе Барозу пътуват насам-натам и лобират. За мен това са слухове.

Това заяви на пресконференция в Брюксел говорителят на комисията Мина Андреева в отговор на въпрос, свързан с възможността Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН, съобщи БТА.

Според кореспондента Николай Желязков говорителката е добавила, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът му Кристалина Георгиева са обсъдили "възможността такъв въпрос да изникне".

Андреева допълва, че засега Георгиева е изцяло отдадена на своята работа и председателят я оценява високо заради международния й опит, работоспособността й и способността й да преговаря, особено във време на бежанска криза, когато тя през цялото време организира необходимия бюджет, за да може ЕК да се справи.

Автор на статията обаче е Георги Готев, който от месеци насам открито подкрепя Ирина Бокова като кандидат за високия пост и остро напада Кристалина Георгиева и постоянният представител на България в ООН Стефан Тафров. В интервю за проруско издание в София той я нарече "една от най-мразените личности в Брюксел" и "кандидатът на Джордж Сорос, който досега всичко е имал, само генерален секретар на ООН си е нямал". Твърденията от днешната му статия, препредавани от някои западни медии, се основават на "както научи EurActiv" и "дипломатически източници на EurActiv".

Според съобщение от 2010 г. на т.нар. Комисия за досиетата Георги Горанов Готев е бил вербуван през април 1983 г. като агент Иванов на отдел "Чуждестранни журналисти" (ЧЖ) към Второ главно управление (ВГУ) на Държавна сигурност.

 

#Кристалина Геoргиева #ЕК #Жозе Барозу #ООН #Стефан Тафров #Брюксел #Георги Готев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"