САЩ призоваха Анкара да зачита традициите на "Света София"

САЩ призоваха Анкара да зачита традициите на "Света София"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Приемаме базиликата "Света София" като място от особено значение и бихме насърчили турското правителство да я опази, зачитайки традициите и сложната ѝ история".

Това заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър в отговор на репортерски въпрос как би коментирал ислямските ритуали, провеждани в истанбулския музей.

Анкара и Атина размениха остри реплики, след като турските власти позволиха през всеки ден от свещения месец Рамазан в базиликата "Света София" да се извършват ислямски ритуали.


Външното министерство в Атина заяви, че това "граничи с фанатизма". "Неразбираемо е да се провеждат мюсюлмански ритуали в храм от световно значение. Това разкрива липса на уважение", пише в. "Катимерини", цитирайки изявлението.

Говорител на турското външно министерство призова Гърция да покаже "здрав разум" и обвини страната, че нарушава правата на турското малцинство в Тракия и че от години не позволява да се построи джамия в Атина. Според гръцките власти мюсюлманското население в Тракия не е етнически турско, а религиозно малцинство.

Построена през шести век в Истанбул като християнска базилика, "Света София" бива превърната в джамия след падането на Константинопол през 1453 г. 

 

 

 

 

#базиликата „Света София“ #турско правителство #Атина #САЩ #джамия #Атина #малцинство #Тракия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"