Борисов към Кунева за БГ председателството на ЕС: Малко по-скромно

Борисов към Кунева за БГ председателството на ЕС: Малко по-скромно
БГНЕС
A A+ A++ A

Две години преди началото на шестмесечното Българско председателство на Европейския съюз рисковете пред неговото успешно осъществяване се задълбочават. Това става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание на 8 юни 2016 г., предаде БГНЕС. По време на монолог на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева, която отговаря за организацията, министър-председателят Бойко Борисов я репликира като изрично призовава за “по-скромни” разходи.

Вицепремиерът Кунева настоява до днес (10 юни) премиерът да предостави “политически тежки и отговорни фигури”, които да участват в щаба на председателството, който е политическият орган. В същото време Кунева изтъква като напредък на подготовката създаването от неизвестна фирма на интернет-портал. Доскоро празният откъм съдържание сайт струва до момента 45 000 лв.

Индиректно вицепремиерът по европейските въпроси критикува на заседанието на правителството две държавни институции – Министерството на външните работи и ръководството на Националния дворец на културата. Служителите на външния министър Даниел Митов бавели подаването на шефовете на работни групи. Причина за това се оказва ротацията, която МВнР извършва на дипломатическия персонал в посолствата. От думите на Кунева става ясно още, че администрацията се е опитала да организира обучение на чиновници за българското председателство без да провежда обществена поръчка за избор на лектори. Оказало се обаче, че това е незаконно и тепърва ще бъда обявявана процедура по ЗОП.

Критиката на Кунева към ръководството на НДК, в лицето на директора Мирослав Боршош, е свързана със забавянето на старта на ремонта. Държавата вече реши да отдели 50 млн. лв. за ремонт на Двореца на културата, в който ще се провеждат основните събития на ЕС, на които София ще е домакин във втората половина на 2018-та година. Оказва се, че НДК имало договори с наематели и тепърва трябвало да прекратява договорите си с тях. Не било ясно, обаче, кой ще плаща неустойките. “Да не отварям думата сега за самите ремонти на НДК. От вчера ни е представена документацията за ремонта на НДК, а трябваше доста по-отдавна да сме готови вече”, обяснява Кунева пред колегите си от правителството. 

Когато Кунева започва да коментира темата с броя на служителите, които трябва да заминат на стажове в чужбина – 209 души, както и с колко трябва да се увеличи бройката на командированите в Постоянното представителство в Брюксел чиновници, тя пояснява пред министрите и премиера: “Знам, че ще искате увеличаване на бройката. Колкото се може по-бързо да кажем с колко и да подготвим заедно с нашия постоянен представител там как ще изглежда, включително и като стаи дали ще имаме нужда, старата ни мисия е свободна, тя не е отдадена под наем, ако няма да ни стига място – да знаем, да я окомплектоваме сега.”

Тук премиерът Бойко Борисов взима думата и заявява: “Ще ви стигнат. Толкова народ не си мислете, че ще командироваме там. Ще стигнат, имате големи ресурси и възможности. И хората са подготвени, от 10 години участват. Малко по-скромно в организацията и планирането на пари.” Кунева обаче не остава длъжна на Борисов и го репликира с думите: “Уверявам Ви, че сме съвсем скромни в организацията...” По-рано Кунева обяснява, че Българското председателство на ЕС не е просто таблици, а и “състояние на духа”. “Ако ние нямаме това състояние на духа и не знаем, че трябва да си гоним всеки ден задачите и да си го представяме буквално как ще изглежда, няма да е достатъчно ефективно”, заявява Кунева.



 

 

#Борисов #Кунева #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »