АБВ и БСП с обща опозиционна дейност, но само по отделни законопроекти

АБВ и БСП с обща опозиционна дейност, но само по отделни законопроекти
Мариана Тодорова / БГНЕС
A A+ A++ A

АБВ и БСП се разбраха за евентуално сътрудничество в парламента, но в много тясна и конкретно дефинирана рамка. До съгласеи си стигна на среща на парламентарните групи на двете партии, като засега взаимодействието ще бъде единствено по отделни законопроекти.

Удовлетворени сме от срещата, тъй като АБВ от две години призовава за диалог с БСП и се радваме, че вече има такава готовност за диалог, заяви на пресконференция Мариана Тодорова от АБВ. Според нея трябва да има диалог в лявото пространство и да се търсят възможности за общи политически инициативи и действия. „Отказът за диалог от предишното ръководство на БСП, което беше разтълкувано като политическо високомерие и некооперативност, не работеше в полза на левите избиратели като цяло. Надяваме се тази липса на диалог да бъде преодоляна”, посочи Тодорова.

Тя поясни, че АБВ са заявили на БСП, че парламентарен диалог не може да има без да има общ политически диалог. „Не е възможно да се обсъжда само парламентарно сътрудничество без зад него да стои политическо съгласие на ръководствата на двете партии”, поясни Тодорова. Мариана Тодорова обясни, че на срещата с БСП, АБВ са подчертали, че срещат нееднозначно тълкуване на поведението на левицата.

„От една страна част от ръководството на БСП се обяви за това да има диалог и сътрудничество, но друга част от БСП поднови острите атаки към АБВ. Затова помолихме да има ясна, публична и единна позиция на ръководството на БСП по отношение на перспективите за взаимодействие с АБВ. Призовахме колегите да престанат нападките и атаките към членове и ключови фигури в АБВ”, обясни Тодорова.

Тя заяви, че за АБВ най-актуалният въпрос за сътрудничество е обсъждане на обща кандидатура на левицата. „Проявяваме разбиране и изкачваме решението на БСП от вътрешното им допитване. Подчертаваме, че не предпоставяме решения и предварителни кандидатури. На ниво ПГ, ако БСП изпълнят тези условия, сме готови да обсъждаме конкретни предложения и да съставяме работни групи по законопроекти, но това сътрудничество няма да е безусловно. Това ще бъде при съвпадение на политическите идеи, възгледи и интереси на двете партии”, разясни Тодорова.

Тя бе категорична, че това не е сливане или обединение на АБВ и БСП, а би било равноправно взаимодействие. Тодорова уточни, че каква точно да бъде евентуалната обща президентска кандидатура няма как да бъде решено в рамките на днешната среща. „Изискахме да има среща на ниво лидери, за да бъдат уточнени тези параметри, те ще дадат ясен отговор какво да е взаимодействието. Когато се очертаят принципите на взаимодействие ще се види дали би могло да има консолидация или на този етап не е възможно. На този етап сме еднакво отдалечени от ГЕРБ и БСП, тъй като не сме провели разговори за президентските избори”, заяви Мариана Тодорова.

Относно това дали АБВ биха се присъединили към общ фронт срещу правителството на ГЕРБ, Тодорова, заяви, че са обсъждали конкретни законопроекти, а темата за общ фронт звучала на АБВ все още само като ПР акция.

#Тодорова #АБВ #БСП #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници