Учени: Мръсният въздух увеличава риска от психични заболявания

Учени: Мръсният въздух увеличава риска от психични заболявания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Младите хора, които живеят в райони с по-ниско качество на въздуха, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с психични заболявания, предаде ЮПИ, цитирана от БТА.

Учени от университета в Умео анализирали здравни данни за хора под 18-годишна възраст в няколко района в Швеция. Изследването обхванало земеделски райони, както и трите най-големи града в страната, като участниците били с разнообразни социоикономически характеристики.

След като взели предвид демографски и социоикономически фактори, учените заключили, че на нарастване на концентрациите азотен диоксид с 10 микрограма на кубичен метър съответства 9-процентно увеличаване на предписаните лекарства след поставяне на диагноза психично заболяване.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че намалените концентрации на замърсения, най-вече от автомобилния трафик, въздух могат да ограничат психичните заболявания при деца и тийнейджъри", отбелязаха учените.

Редица проучвания свързаха замърсяването на въздуха с аутизма и установиха, че смогът и безпокойството са взаимосвързани.

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

#психични заболявания #въздух #мръсен #Швеция #учени #смог #азотен диоксид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"