Нови скандални разкрития около имейлите на Хилари Клинтън

Нови скандални разкрития около имейлите на Хилари Клинтън
Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Имейли между американски дипломати в Исламабад и служители в Държавния департамент във Вашингтон, в които се обсъжда дали да се възрази срещу конкретни удари с американски безпилотни самолети в Пакистан, са в центъра на криминалното разследване на ФБР за използването на класифицирана информация от бившия държавен секретар Хилари Клинтън, съобщи „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БТА.

Имейлите, писани през 2011 и 2012 г., били изпращани чрез компютърна система за некласифицирана информация. Това ставало по силата на тайна уговорка, която давала на Държавния департамент по-голямо участие в решенията дали ЦРУ да извършва удари с безпилотен самолет.

Част от кореспонденцията била изпращана от служители на Клинтън на нейния личен имейл, който тя получавала в сървър в дома си недалеч от Ню Йорк, докато е била държавен секретар.

Следователи са изразили тревоги, че личният сървър на Клинтън е бил по-малко сигурен от компютърните системи на Държавния департамент.

Неотдавна главният инспектор на Държавния департамент установи, че Клинтън е нарушила правилата, като е използвала частен сървър без одобрението на правителството, напомня Ройтерс.

Тези имейли все още са секретни и са обект на разследването на ФБР, което от много време помрачава кампанията ѝ за президентските избори.

Белият дом снощи отклони въпросите на репортерите дали подкрепата, която президентът Барак Обама обяви за Хилари Клинтън като кандидат за президент, може да се приеме като неправомерно влияние над криминалното разследване, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза пред журналистите, че президентът Обама държи на принципа всяко криминално разследване да се води без каквато и да било политическа намеса.

В имейлите не се споменават думите ЦРУ и безпилотни самолети, нито се съдържат детайли за мишените. Те са писани в краткото време, в което служители на Държавния департамент е трябвало да решат дали да възразят или не на ударите с дронове, преди ЦРУ да ги нанесе, добавя Ройтерс.

#Исламабад #имейли #Хилари Клинтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"